EMA uskoro donosi odluku o odobrenju Pfizerove pilule protiv COVID-a

Regulatorno tijelo EU-a za lijekove objavilo je da bi “u roku od nekoliko tjedana” moglo donijeti odluku o tomu hoće li odobriti upotrebu Pfizerove pilule protiv COVID-a, Paxlovid, nakon što je američki proizvođač lijekova podnio zahtjev za odobrenje.

Odobrenje je zatraženo za liječenje blagog do umjerenog oblika bolesti COVID-19 u pacijenata u dobi od 12 godina i starijih, koji teže najmanje 40 kilograma i prijeti im velika opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Cjepiva su i dalje ključno sredstvo u borbi protiv pandemije, no regulatorna tijela terapiju lijekovima smatraju novim alatom u borbi protiv omikrona, varijante koronavirusa koja se iznimno brzo širi, a dosad je otkrivena u više od 128 zemalja svijeta.

EMA je već evaluirala dio podataka tijekom procjene Pfizerove pilule koja je započeta još u studenome prošle godine.

Pfizerov lijek Paxlovid, koji bi se trebao uzimati pet dana tijekom kućnog liječenja, a nakon pojave prvih simptoma COVID-a, u prosincu je za osobe od 12 godine i one starije odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

U kliničkim istraživanjima pokazalo se da je Paxlovid gotovo 90 posto učinkovit u prevenciji hospitalizacije i smrti u pacijenata s visokim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-a, javlja HRT.

Objava EMA uskoro donosi odluku o odobrenju Pfizerove pilule protiv COVID-a pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Tinejdžeri sve više napuštaju Facebook

Generacija Z sve više koristi internet, ali se broj tinejdžera na Facebooku ubrzano smanjuje, pokazalo …

Poljoprivredu u BiH će u narednim decenijama karakterisati borba za vodu i borba s vodom

U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je značajan deficit padavina koji je uslovio sušu na širem …