Ekologija / Upozorenje Civilne zaštite: “Bijelo more” bi moglo dospjeti u rijeku Bosnu

Civilna zaštita u Doboju upozorila je vlasnike bunara uz rijeke Spreču i Bosnu da povećaju uzorkovanje vode, jer se velika količina tečnosti iz taložnika otpadnih voda u Lukavcu u Federaciji BiH izlila u Spreču.

Prema procjeni Republičke uprave Civilne zaštite, voda zagađena otrovnom materijom, koja je juče istekla iz fabrike Sisecam soda u Lukavcu u rijeku Spreču, mogla bi prirodnim putem da dospije na područje dobojske regije, a potom nizvodno rijekom Bosnom sve do ušća u rijeku Savu, rekao je ranije Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

On je, kako javlja Srna, apelovao da stanovništvo, posebno vlasnici bunara, uz rijeku Bosnu ne koriste vodu dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode.

Stojanović je naveo da je Republička uprava Civilne zaštite juče poslije podne obaviještena o akcidentu, te istakao da je neophodno da na teren izađu inspektori Inspektorata za vode Republike Srpske i nalože dalje aktivnosti.

U Fabrici Sisecam soda iz Lukavca juče je pukao nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

Pogledaj i ovo

Veliki požar u Antaliji – Troje smrtno stradalih

Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Turske (AFAD) saopćio je kako su u šumskom …

Milorad Dodik: Spreman sam podnijeti ostavku u Predsjedništvu BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je spreman podnijeti ostavku na tu …