Ekologija / Upozorenje Civilne zaštite: “Bijelo more” bi moglo dospjeti u rijeku Bosnu

Civilna zaštita u Doboju upozorila je vlasnike bunara uz rijeke Spreču i Bosnu da povećaju uzorkovanje vode, jer se velika količina tečnosti iz taložnika otpadnih voda u Lukavcu u Federaciji BiH izlila u Spreču.

Prema procjeni Republičke uprave Civilne zaštite, voda zagađena otrovnom materijom, koja je juče istekla iz fabrike Sisecam soda u Lukavcu u rijeku Spreču, mogla bi prirodnim putem da dospije na područje dobojske regije, a potom nizvodno rijekom Bosnom sve do ušća u rijeku Savu, rekao je ranije Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

On je, kako javlja Srna, apelovao da stanovništvo, posebno vlasnici bunara, uz rijeku Bosnu ne koriste vodu dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode.

Stojanović je naveo da je Republička uprava Civilne zaštite juče poslije podne obaviještena o akcidentu, te istakao da je neophodno da na teren izađu inspektori Inspektorata za vode Republike Srpske i nalože dalje aktivnosti.

U Fabrici Sisecam soda iz Lukavca juče je pukao nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

Pogledaj i ovo

Intervju sa gop. Zukićem kandidatom za gradonačelnika Srebrenika

Damir Zukic zv Arap rodjen 02.03.1985. godine. Završio sam srednju ekonomsku školu u Srebreniku te upisao Filozofski fakultet u Tuzli, odsjek historija. Fakultet sam sam napustio zbog ljubavi prema fudbalu kojim sam se bavio profesionalno. Program na kojem ću bazirati svoju kampanju zasnivati će se na socijalnoj politici, stvaranju boljih preduslova u nasoj opštini za privlačenja i ulaganja investitora koji će otvarati preduzeća, graditi razne fabrike, na taj način stvarati nova radna mjesta te zapošljavati ljude sa naše opštine.