Eko škole – Veliki korak za razvoj svijesti građana i građanki o važnosti zaštite okoliša

Eko škole su jedna od pet komponenti projekta “Misli o prirodi” kojeg implementira CPCD uz finansijsku podršku Švedske.

Radeći na pripremi različitih alata za podršku školama u oblasti zaštite okoliša, pokazalo se da je u cilj podizanje svijesti o zaštiti okoliša i razvoja zelenih vještina  potrebno modernizovati nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola. Proces modernizacije nastavnih planova i programa utvrđen je u skladu sa prethodno definiranim programom Eko Škole. Vlada FBiH prepoznala je da se kroz program Eko škola mogu unaprijediti planovi u školama, te je uvrstila to u Strategiju razvoja FBiH 2021 -2027.

Sabina Jukan, savjetnica za zaštitu okoliša na projektu “Misli o prirodi” za Radio Kameleon je rekla šta su to Eko škole i koji je osnovni cilj:

“Eko škole su škole koje provode korake i aktivnosti prema propisanoj metodologiji. Ta metodologija u okviru našeg projekta nazvana je certifikacijski mehanizam Eko škola i njegov osnovni cilj jeste da uključi očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno – obrazovnih institucija u BiH preko implementacije i aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu, kako kod učenika tako i kod uposlenika, ali i šire društvene zajednice. Mi želimo da naše škole budu prepoznate u lokalnoj zajednici kao škole koje promoviraju zaštitu okoliša, a ne samo da se to vidi unutar škole.”

U okviru programa Eko škole ostvarena je saradnja sa 36 osnovnih i srednjih škola iz 29 lokalnih zajednica iz BiH kojima su ponuđeni resursi – znanje kroz učešće na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi za unapređenje rada na zaštiti okoliša. Odabrane škole trenutno su u fazi pripreme za implementaciju Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH nakon čega će biti i službeno akreditovane kao Eko škole.

Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice, a što je od sada dio i službene Strategije razvoja FBiH.

The post Eko škole – Veliki korak za razvoj svijesti građana i građanki o važnosti zaštite okoliša appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Futsal: Salines Tuzla City ide u odbranu titule utakmicom u Mostaru

Futsal klub Salines Tuzla City  održao press konferenciju povodom današnjeg  finalnog play off-a susreta za …

Odigran prvi finalni meč: FC Mostar SG – FC SALINES TUZLA CITY 7-4 (3-3)

Prva utakmica finala doigravanja za Prvaka BiH, je otišla na stranu Mostaraca. Utakmica dostojna finala …