Edis Kavgic

Edis Kavgić: “vijećnici ne smiju da kažu svoje mišljenje zbog sitnih ličnih interesa”

Dipl. pravnik Edis Kavgić ustupio nam je svoje vrijeme da odgovori na par pitanja za Srebrenik.NETwork

dipl. pravnik Edis Kavgić - Nezavisna bosanskohercegovačka Lista

Gosp. Kavgić, predstavnik ste Nezavisne bosanskohercegovačke  Lista u Gradskom vijeću Srebrenika, koje teme ćete potencirati u sljedeće 4 godine ?

  • Koje teme ? Sve što je u interesu grada. Prije sve što Srebreniku donosi prednost. Mi imao Stari Grad koji konačno treba razviti i da taj dio turizma na području grada Srebrenika zaživi.
    Pravljenje uslova za ostanak mladih je jedna od najbitnijih tema, i mi smo kao i ostali dijelovi Bosne i Hercegovine suočeni sa odlaskom mladih ljudi. 

Kako mislite to spriječiti ?

Zapošljavanje i edukacija mladog kadra to je rješenje. Razvoj IT sektora može biti jedno od rješenja a imamo mladog kadra i treba napraviti i neku vrstu saradnje između privatnog sektora i uraditi edukaciju mladih za zanimanja koja trebaju tom privatnom sektoru a koja se danas ne nude u srednjim školama.

Sportista ste i iznijeli ste inicijativu da se preuredi atletska staza na stadionu u Srebreniku, gdje je to stalo ?

  • Tartan staza je bila inicijativa koju je Gradsko vijeće odbilo, iako sam imao kontakte sa privrednicima koji su bili spremni da doniraju 20.000 maraka i trebalo je još samo da Vijeće to podrži. Meni je bio prioritet da odradimo stazu i da se postave i mini reflektori. Uvećalo bi vrijednost stadiona i proširilo broj sportova koji bi se mogli aktivno upražnjavati na stadionu. Čak su i mladi sportisti, koji su vijećnici, glasali protiv jer je to bila inicijativa koja nije bila od strane vladajuće strukture koja je u prešutnoj koaliciji sa drugim strankama.

Kakva je to "prešutna koalicija" u Srebreniku na djelu o kojoj govorite ?

NIP (Narod i pravda) i SDA su u koaliciji u Srebreniku. Možda na globalnom nivou nisu ali u Srebreniku su oni u koaliciji i zajedno sa njima, kako ja to sada vidim, tu su i druge stranke, osim Nezavisne bosanskohercegovačke liste i LDS-a.

To LDS nije u koaliciji ili još nije pokazao na kojoj je strani ?

Za sada nisam to vidio, vrijeme će pokazati gdje su.

Šta je ostalo od "plijena" da se podijeli izmedju SDA i NiP-a, puno se diskutovalo zadnjih sedmica o konkursima i upravnim odborima ?

Pa ostali su ti upravni odbori javnih preduzeća i ustanova ali vidjeti ćemo na sljedećoj sjednici da li će se o tome raspravljati.

Pa na dnevnom redu je. Da na dnevnom redu je ali mi rekoše da će eventualno biti te tačke ipak skinute sa dnevog reda sljedeće sjednice Vijeća ali se upravo raspisuju konkursi za većinu tih mjesta. U maju ove godine ističu mandati većini njih. Čuti ćemo šta su se dogovorili.

Rekoste u jednom intervjuu da je politika gradonačelnika Omerovića populistička, pojasnite nam to ?

Da definitivno, to sam rekao na televizijskom intervjuu za BHTV. Evo primjera:  Prošle godine je gradonačelnik u drugom kvartalu 2020-e sam proglasio budžet, jer nije imao većinu u vijeću i ukinuo stavku o stavku finansiranja stranaka. Do tada je iz gradskog budžeta u prvom kvartalu 2020 bilo isplaćeno 17.000 KM strankama. Svi su pohvalili taj politički potez gradonačelnika, međutim nakon izbor 2020, kada je dobio mjesto gradonačelnika i 7 vijećničkih mjesta opet se glasa za finansiranje političkih stranaka iz gradskog budžeta.


Kako se glasalo za to ?

Kroz amandmane i to tako napravljeno da to prođe neopaženo. Stavili su tu stavku među druge amadmane i trebalo se samo glasati za ili protiv amandmana. Kada sam ukazao na to meni su za govornicom oduzeli riječ i taj paket amandmana je bez diskusije usvojen.

Kolika je šteta time nanesena budžetu grada ?

Pa 90.000 KM će otići iz budžeta na finansiranje i promociju stranaka. Taman toliko novca je trebalo da se napravi atletska staza i postave mini reflektori. Korist od staze bi imali svi sportisti i građani Srebrenika, ovako samo političari iz ove koalicije.

Građevinski sektor u Srebreniku je opet tema i na Vijeću ? Jedna od stavki je da se firmi "ZIN-INVEST" d.o.o. dozvoli odgođeno plaćanjem gradske rente ? O koliko se novca radi ?


Radi se o tačno 164.000 KM. Druge građevinske firme često to traže od vijeća i njima to bude u većini slučajeva i dozvoljeno. U ovom slučaju mogu vam reći da je firma "ZIN-INVEST" d.o.o. taj iznos već uplatila i tu ćemo tačku tražiti da se skine sa dnevnog reda Vijeća.  

Uloga opozicije u Gradskom Vijeću u sljedecim godinama, koja je ?

Kritikovati rad Vijeća i gradonačelnika, transparentno i javno upozoravanje na rad Vijeća ili nerad istog. Mi vidimo da je često povreda poslovnika na djelu i opoziciji se oduzima pravo na glas, kritiku, diskusiju. Svi su pod presijom od strane gradonačelnika Omerovića u Gradskom vijeću i vijećnici ne smiju da kažu svoje mišljenje zbog sitnih ličnih interesa.

Imamo i generacijski projekat, kako to gradonačelnik Omerović navede, projekta Industrijska zona Brezje, da li imate informaciju više o ovom projektu ?

Znam da je 300.000 KM  trebalo biti investirano. 2.800 KM je utrošeno u prošloj godini, kako je izvjestavano na vijeću. Pristupni most je u proces dovršavanja ali daljnjih informacija nemam.

Zašto nema više informacija o tome ?

Postaviti ću to pitanje na sljedećem sastanku Vijeća. Trebamo obavijestiti javnost o tome i gdje je došlo se sa ovim projektom. Koji su uslovi za najam ili kupovinu zemljišta, da to se na vrijeme zna i da bude transparentno.

Saobraćajni haos vlada u Srebreniku, eto imamo raskrsnicu kod zgrade Bigeraj, Bingo koja je veoma opasna po pješake koji idu prema autobuskoj stanici ili u tržni centar u tom pravcu. Imamo online peticiju i pismeno upućenu inicijativu za rješavanje tog saobraćajnog problema. Kada će to doći na dnevni red gradskog Vijeća ?

Slažem se da je to jedan od većih problema i aktivno ću pitati na sljedećoj sjednici šta je sa ovom građanskom inicijativom i kako Vijeće može uticati da se taj problem riješi kroz neki manji kružni tok ili na neki drugi način. Ovaj problem se sigurno mora rijesiti sto prije.

Hvala na odvojenom vremenu i puno uspjeha u daljnjem radu.