Dodik u Sankt Peterburgu: Svijet ima tri lidera – Putina, Erdogana i Si Đinpinga

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, da se BiH nije pridružila sankcijama Rusiji jer Republika Srpska to nije dozvolila.

„Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava,“ rekao je Dodik, koji je naglasio da je na forum došao kao predstavnik Republike Srpske.

Dodik je rekao da BiH ostaje nestabilna zemlja, jer se nalazi pod protektoratom zapadnog svijeta, prenosi RTRS.

“Samo za naivne djeluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo,” ukazao je Dodik.

Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku, niti odustao od namjere da ovlada resursima Rusije, smatra Dodik i ističe da se sukob u Ukrajini vodi do posljednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

Prema njegovom mišljenju, svijet danas ima tri lidera, predsjednike Rusije, Kine i Turske – Vladimira Putina, Si Đinpinga i Redžepa Tajipa Erdogana.

“Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje šta sutra raditi, ali znam da svijet ne smije otići u globalni sukob. Najveći dio čovječanstva razumije šta se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što prije da prestane,” istakao je Dodik.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom “Nove mogućnosti u novom svijetu,” učestvuju državnici iz 70 zemalja.

Plenarna sjednica foruma bit će održana u petak, uz učešće ruskog predsjednika Vladimira Putina, poslije čega je planiran i susret Putina i Dodika.

The post Dodik u Sankt Peterburgu: Svijet ima tri lidera – Putina, Erdogana i Si Đinpinga appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …