Dobre reakcije na Oxfordovu vakcinu, prve doze možda već krajem godine

Naučnici koji rade na jednoj od vodećih svjetskih eksperimentalnih vakcina protiv koronavirusa, Oxfordovoj, kažu da ona proizvodi imuni odgovor kako kod starijih tako i kod mlađih osoba, a da bi ograničene doze mogle biti dostupne krajem ove godine.

Ni Univerzitet Oxford ni njegov komercijalni partner AstraZeneca ne žele objaviti rezultate ranih ispitivanja koji pokazuju pozitivne efekte njihove vakcine, ali AstraZeneca potvrđuje osnovna saznanja o vakcini koju nazivaju AZD1222.

Ispitivanja u fazi 2 su pokazala da su ljudi stariji od 56 godina, a neki i preko 70 godina, proizveli istu vrstu antitijela kao i mlađi volonteri.

“Ohrabrujuće je vidjeti kako su odgovori imunogenosti bili slični kod starijih i mlađih odraslih i da je reaktogenost bila niža kod starijih odraslih osoba, gdje je težina COVID-19 bolesti veća”, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Podaci također pokazuju da je kod starijih volontera zabilježeno manje nuspojava što je ohrabrujuće, iako bi to moglo značiti i da je manje njih prijavilo probleme poput bolova u rukama.

Iz kompanije AstraZeneca se nadaju da će vakcina biti spremna za ograničenu upotrebu u narednim mjesecima.

“Moramo sačekati rezultate efikasnosti iz ispitivanja faze 2/3, a ako vakcina bude odobrena, potencijalne doze bi mogle biti dostupne za upotrebu prije kraja godine”, rekao je glasnogovornik kompanije.

The post Dobre reakcije na Oxfordovu vakcinu, prve doze možda već krajem godine appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Tesla više neće primati bitcoin

Kompanija Tesla obustavila je prodaju vozila za bitcoin zbog zabrinutosti zbog klimatskih promjena, rekao je …

Tužilaštvo BiH: Predložen pritvor za Senu Hamzabegović

Sena Hamzabegović slobode je lišena juče su aerodromu u Tuzli zbog sumnje da je počinila …