Diljem Europe se počinju ukidati stroge mjere ograničenja

Život se vraća na ulice, otvaraju se parkovi, škole, kafići…

Početkom sedmice petnaestak zemalja Europe počinje ukidati mjeru ograničenja kretanja svojih stanovnika poput Italije koja je već dva mjeseca zatvorena zbog pandemije i koja s nestrpljenjem očekuje djelomično ukidanje restrikcija u ponedjeljak.

Otvaranje parkova, posjeti obitelji, ograničena putovanja, prodaja jela za van u barovima i u restoranima … novi propisi se u Italiji očekuju s velikim nestrpljenjem.

Francuska, također snažno pogođena (24.760 umrlih) planira početi s ukidanjem izolacije, ali oprezno i tempom koji će se razlikovati po pokrajinama. Mnoge nepoznanice još postoje u vezi s početkom rada škola.

Španjolska pak (više od 25.000 umrlih), čijih je 47 milijuna stanovnika bilo u izolaciji od sredine marta, u subotu je ponovo otkrila radost bavljenja rekreacijom i šetnje. Popuštanje restrikcija nastavit će se u fazama do kraja juna. Zemlja je u nedjelju zabilježila 164 umrla od koronavirusa, što je najniži broj u jednom danu u zadnjih gotovo sedam sedmica.

Ukidanje restrikcija počelo je i u Njemačkoj, gdje se u ponedjeljak otvaraju škole u nekim saveznim pokrajinama.

U Austriji se u subotu na ulice s trgovinama vratio život, kao i u skandinavskim zemljama.

U istočnoj Europi terase ugostiteljskih objekata otvaraju se u ponedjeljak u Sloveniji i u Mađarskoj, osim u prijestolnici Budimpešti. U Poljskoj se otvaraju hoteli, trgovački centri, biblioteke i neki muzeji.

The post Diljem Europe se počinju ukidati stroge mjere ograničenja appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Raskrsnica Paša Bunar dobija semoforsku signalizaciju

U toku su sanacioni radovi u Rudarskoj ulici u Tuzli, na raskrsnici prema Paša bunaru, …

Nove cijene i poskupljenja u BiH: Kilogram piletine 10 KM

Litra ulja 2,60, deset domaćih jaja 7, kilogram piletine 10 konvertibilnih maraka. To su nove …