Dani Povelje

Srebrenik će i ove godine biti domaćin tradicionalne kulturne manifestacije „Dani povelje 2010“ kojom će se obilježiti 677. rođendan Grada Srebrenika. Manifestacija se organizira u povodu Povelje kojom je bosanski ban Stjepan II Kotromanić 15. februara 1333. godine Dubrovačkoj republici ustupio Rat, Ston, Prevlaku i otoke oko Rata.

Stari Grad Srebrenik, poznat kao „Gradina“, prepoznatljiv je turistički proizvod, a nema sumnje da nakon njegove restauracije i osmišljavanja kvalitetne turističke ponude, može postati pravi turistički centar, ne samo Srebrenika, nego Tuzlanskog kantona pa i cijele BiH.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona preporučuje da posjetite „Dane povelje 2010“ i svojim prisustvom podržite održavanje ove značajne kulturne manifestacije koja bi mogla postati značajan turistički proizvod Tuzlanskog kantona.

„Dani povelje 2010“ će biti otvoreni u petak 12. februara 2010. godine u 19,00 sati u holu Doma kulture izložbom slika sa kolonije „Majevica 2009“, dok je za dan kasnije planiran Susret planinara pod nazivom „Povelji u pohode“ u organizaciji planinarskog društva „Majevica“ Srebrenik.

Pozorišna predstava „Žaba“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva bit će izvedena 15. februara u 18,00 sati. Promocija četvrtog broja godišnjaka „Ševak“ koji detaljnije govori o historiji i kulturi Srebrenika, održat će se 16. februara u 18,00 sati, nakon čega će biti održana i promocija knjige „Sevdali mantra“, a za 19,00 sati planirana je umjetnička radionica Srebrenik pod nazivom „Gradu za rođendan“.Posljednjeg dana manifestacije 18. februara u 19,00 sati BZK „Preporod“ Srebrenik organizovat će promociju godišnjaka i novog materijala sazlije Ahmeta Hogića. Ulaz za sve navedene sadržaje je besplatan.

Pogledaj i ovo

Novi rast cijena u BiH: Litar goriva košta 2,51 KM

Cijene nafte na svjetskom tržištu znatno su porasle proteklih dana te su dostigle rekordne iznose. …

Lavina zatrpala trojicu planinara na Bjelašnici, spasioci na terenu

Gorska služba spašavanja Sarajevo (GSS) locirala je mjesto i na putu je prema tri planinara …

Komentariši