DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA – mladi Srebrenika uspješni promotori baštine

 

DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA – mladi Srebrenika uspješni promotori baštine

(Livno, 19 – 21. novembar 2015. godine)

 

Srebrenik - Livno - Izlozba
Srebrenik – Livno – Izlozba

srebrenik-20151122

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu je od 19. do 21. novembra održana kulturna manifestacija DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA, program Mladi i naslijeđe.

Riječ je o manifestaciji koja se od 1991. godine održava u evropskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Evrope uz podršku Evropske zajednice u Strazburu, Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu.

Program Mladi i naslijeđe provodi se u osnovnim i srednjim školama Bosne i Hercegovine i ima za cilj educiranje mladih o kulturnom naslijeđu BiH.

I ove godine u programu Mladi i naslijeđe su učestvovale osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine. Pristiglo je preko 800 učeničkih likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova te veliki broj fotografija i maketa na temu: “Volim baštinu”.

U Livnu su, u okviru obilježavanja manifestacije Dani evropskog naslijeđa, program Mladi i naslijeđe, od 19. do 21. novembra ove godine boravili učenici i nastavnici iz 18 gradova Bosne i Hercegovine. Oni najuspješniji su prezentirali svoje radove za koje su primili i nagrade.

Izložba učeničkih radova i svečana dodjela diploma i priznanja najuspješnijim učesnicima programa „Mladi i naslijeđe“ upriličena je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno. U predivnom ambijentu muzeja i galerije su organizirane i ostale aktivnosti: radionica za učenike „Od arheološkog iskopavanja do muzejske vitrine“, promocija godišnjaka „Naše starine“, okrugli stol „Značaj, zaštita i očuvanje gange“, te svečana dodjela povelja institucijama i pojedincima za doprinos u zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Među nagrađenima su bili i učenici Prve osnovne škole Srebrenik koji su zajedno sa svojom mentoricom, prof. Kimetom Buševac idirektorom, prof. Mirzom Suljagić, primili nagrade i priznanja za uspješno realizovan projekat na temu „Volim baštinu“.

Srebrenik - Livno - Izlozba
Srebrenik – Livno – Izlozba

Prva osnovna škola Srebrenik je na ovoj manifestaciji nagrađena za video rad „Stećak kameni ćuti…“, a na izložbi su se našle i fotografije srednjovjekovnog grada Srebrenika i fotografija svete knjige, ručno pisanog Kur'ana, koja je u vlasništvu Mirze Suljagića. Učenici Prve osnovne škole su na konkurs prijavili i jedan literarni rad te dva foto-dokumentaristička rada, o staroj džamiji u Ćojluku i vrijednoj numizmatičkoj zbirci Mirze Suljagića. Iako ovi radovi nisu posebno nagrađeni, oni pokazuju da se vrijedni učenici ove škole rado odazivaju i učestvuju u realizaciji raznih projekata i konkursa koji uvijek donose jedno novo pozitivno iskustvo i lijepo druženje.

Učenici i profesori su bili smješteni u hotelu Park u Livnu, zajedno sa učenicima iz: Drežnice, Sarajeva, Bosanske Krupe, Bihaća, Čitluka, Živinica, Bosanskog Petrovca, Mostara, Kladnja, Tuzle, Maglaja, Goražda, Gradačca, Odžaka…

Naši učenici su se vratili sa nagradama, ali i sa novim iskustvom, doživljajima i divnim uspomenama.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …