Danas u Sarajevu počinje peti književni festival Bookstan

Međunarodni festival književnosti 5. Bookstan održat će se u Sarajevu od 28. do 31. oktobra, ove godine zamišljen kao prostor povezivanja Istoka i Zapada u čijem su središtu čovjek i njegova priča te, uslijed pandemije, dijelom u prilagođenom, online obliku.

Festival organizira izdavačka kuća Buybook, a četverodnevni program u srijedu, 28. oktobra, na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta otvara američki književnik Benjamin Moser koji će u razgovoru s Borom Kontićem predstaviti svoju knjigu “Sontag: život i djelo” (Buybook), Pulitzerovom nagradom ovjenčanu biografiju Susan Sontag.

Od stranih autora, na Bookstanu gostuju i belgijski pisac Dimitri Verhulst, holandska književna kritičarka i novinarska Margot Dijkgraaf, turski književnik Burhan Sonmez, te američki pisac John Freeman. Bit će održana i panel diskusija pod imenom “Endgame”, dok će Slavenka Drakulić, Svetlana Slapšak, Alma Midžić i Olivera Komar predstaviti zbornik “Balkan Perspectives 2020: Women in the Balkans – Rights & Fights”.

Mladi kritičari iz Hrvatske predstavit će zbornike nastale u okviru projekta “Kritika – jučer, danas, sutra”.

Među domaćim autorima koji sudjeluju u festivalu su Semezdin Mehmedinović s drugim, dopunjenim izdanjem knjige “Ovo vrijeme sada”, Mile Stojić s reizdanjem poznate knjige “Cafe Nostalgija”, Goran Samardžić sa zbirkom poezije “Bela”, Darko Cvijetić s novim romanom “Što na podu spavaš”, Almin Kaplan sa zbirkom “Dubravske priče” i drugi.

Na festivalu će gostovati i Saša Ilić, dobitnik NIN-ove nagrade, Stefan Bošković, ovogodišnji dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, Ana Vučković, književnica čije su se knjige dva puta našle u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, dugogodišnji urednik Drago Glamuzina i austrijski pisac porijeklom iz Srbije Marko Dinić, koji će predstaviti knjigu “Dobri dani”.

Kao i svake godine, bit će održana i radionica za mlade književne kritičare, koju će od 25. do 31. listopada na temu “Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?” voditi Katarina Luketić, a sudionici će imati priliku slušati više od 15 predavača, uz prigodne nagrade najboljima.

Program se održava u sali kina Meeting Point, a programske sadržaje možete pratiti online i uživo na Facebook stranici i YouTube kanalu festivala.

The post Danas u Sarajevu počinje peti književni festival Bookstan appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Zo & Em by Ksenija: Novi frizersko-kozmetički salon u Tuzli

U petak 20.novembra 2020 godine otvoren je novi frizersko-kozmetički salon ”Zo&Em by Ksenija” u Tuzli, …

Sutra komemoracija i ispraćaj dr. Jovana Petkovića

U subotu 21. novembra u 12 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla će se obaviti komemoracija …