Danas počinje nova era u nogometu: Moderna ofsajd tehnologija u meču Reala i Eintrachta

Takozvana poluautomatizovana Offside tehnologija imat će svoj službeni debi danas u meču Superkupa Evropske nogometne federacije (UEFA) između španskog Real Madrida i njemačkog Eintracht Frankfurta na Olimpijskom stadionu u finskom Helsinkiju (21 sat).

Još u julu, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je objavila da će se nova tehnologija koristiti i na Svjetskom prvenstvu koje počinje u novembru u Kataru.

Želja UEFA-e i FIFA-e da ubrzaju sudačke odluke dovela je do implementacije novog sistema za poluautomatsko otkrivanje ofsajda, prenosi “Marca”.

SAOT je tehnologija s više kamera koja može bolje pratiti pokrete i položaj igrača te utvrditi tačan trenutak upućivanja lopte prema igraču u spornoj situaciji.

“Bit će između 10 i 12 kamera koje detektiraju 29 tačaka na tijelu igrača 50 puta u sekundi”, objasnio je bivši sudija i sadašnji direktor FIFA-e za suđenje Pierluigi Collina.

“Softver analizira podatke u stvarnom vremenu, savršeno izračunava trenutak dodavanja i položaj igrača. Priča se o robotima sucima, to izgleda dobro, ali nije istina.

Suci na terenu i dalje će biti odlučujući. Poluautomatski ofsajd koristit će se samo kada igrač koji je u ofsajdu dodirne loptu. Ako dođe do smetnji u igri, to će biti odluka suca. Ona će se donijeti u roku od 20 do 25 sekundi, što je vrlo važno. Cilj je biti brži i tačniji”, rekao je Collina.

Dvanaest kamera postavljenih ispod krova stadiona snimat će kretanje lopte. 29 prikupljenih skupova podataka uključuje dijelove tijela koji se uzimaju u obzir za stvaranje ofsajda.

Nadalje, ove informacije mogu se koristiti za dizajniranje 3D slika koje odražavaju položaj igrača u tačnom trenutku ofsajda, koje se mogu prikazati na video semaforima na stadionima i u TV prijenosima.

“UEFA neprestano traži nova tehnološka rješenja za poboljšanje igre i podršku radu sudaca”, rekao je Roberto Rosetti, UEFA-in glavni sudački zvaničnik.

“Ovaj inovativni sistem omogućit će VAR timovima da brzo i tačnije utvrde situacije u ofsajdu, poboljšavajući tok igre i dosljednost odluka. Sustav je spreman za korištenje u službenim utakmicama i implementaciju u Ligi prvaka.”

Objava Danas počinje nova era u nogometu: Moderna ofsajd tehnologija u meču Reala i Eintrachta pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Glas na izborima od 50 do 200 KM, zastrašivanja i prijetnje gubitkom posla

Nastavljena je praksa trgovine biračkim odborima. Zabilježeni su i brojni navodi o kupovini glasova Koalicija …

Stipendije od 1.000 i 1.500 KM: Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente

Ugovore o dodjeli ukupno 99 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog …