Danas obilježavanje stogodišnjice okončanja Prvog svjetskog rata

Nekoliko desetina šefova država i vlada danas će boraviti na centralnoj komemoraciji ispred Trijumfalne kapije u Parizu povodom obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Makron je domaćin Foruma za mir koji će simbolično otvoriti njemačka kancelarka Angela Merkel u okviru promoviranja “reformiranog i obnovljenog multilateralizma”.

Trijumfalna kapija na vrhu Jelisejskih polja biće mjesto centralne komemoracije u 12 sati, a na ceremoniji će učestvovati oko 70 šefova država i vlada, među kojima Donald Tramp, Vladimir Putin, Angela Merkel, Džastin Trudo, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić.Predsjedništvo BiH u Parizu predstavlja predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Pariz će biti pod pojačanim mjerama sigurnisti , a preduzete su sve preventivne mjere da ne dođe do nemira jer je tokom dana najavljen skup protiv Trampa.

Ministar unutrašnjih polova Kristof Kastaner izjavio je da neće dozvoliti nemire pošto je na Trgu Republike. Skup protiv Trampa organizuje oko 50 raznih organizacija koje su pozvale na “mirne demonstrancije” protiv Trampa.

Međinarodnom forumu neće prisustvovati američki predsjednik Donald Tramp (Trump), koji inače ne favorizuje multilateralizam.

(RTVSlon/BHRT)

The post Danas obilježavanje stogodišnjice okončanja Prvog svjetskog rata appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Također provjerite

Čaršijska džamija u Srebreniku

Tradicionalni Bajramski prijem u Medžlisu IZ Srebrenik

Drugog dan Bajrama, kao što je to dugogodišnja tradicija,upriličen je svečani prijem u Medžlisu Islamske …

Kurban Bajram - Dzamija

Čestitka povodom Kurban bajrama

Gradonačelnik grada Srebrenika Adnan Bjelić i predsjedavajući Gradskog vijeća Srebrenika Mato Matijević su uputili građanima …