Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U Bosni i Hercegovini je u 2021. godini identifikovano ukupno 57 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih je 54 maloljetno.

Djeca se najčešće ekploatišu u svrhu prosjačenja, te su u 2021. godini od ukupnog broja potencijalnih žrtava evidentirana 54 slučaja prisilnog prosjačenja, 1 slučaj prisilnog braka u kombinaciji sa prosjačenjem, 1 slučaj seksualnog iskorištavanja i 1 slučaj drugih oblika trgovine ljudima.

„U BiH je sasvim uobičajeno vidjeti djecu kako prolaznike mole za novac. Građani, međutim, ne znaju da davanjem novca direktno podržavaju organizirani kriminal koji ovu djecu lišava osnovnih ljudskih prava. U većini slučajeva ova djeca u školu ne idu nikako ili neredovno, i često su žrtve teškog fizičkog kažnjavanja“, izjavila je Larisa Klepac, direktorica nevladine organizacije World Vision BiH.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, World Vision BiH apelira na građane da djeci na ulici ne daju novac. Pravilna reakcija na prosjačenje i sumnju na bilo koji oblik zloupotrebe je prijava policiji na broj 122. RTV SLON

Objava Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Tinejdžeri sve više napuštaju Facebook

Generacija Z sve više koristi internet, ali se broj tinejdžera na Facebooku ubrzano smanjuje, pokazalo …

Poljoprivredu u BiH će u narednim decenijama karakterisati borba za vodu i borba s vodom

U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je značajan deficit padavina koji je uslovio sušu na širem …