Da li vaše dijete pije dovoljno vode?

Foto: Ilustracija

Nedavno sprovedene analize uzoraka urina djece i adolescenata, pokazale su da čak polovina ispitanika iz razvijenih zemalja ne pije dovoljno vode, dok svako četvrto dijete uopće ne unosi vodu tokom dana. Ovakvi podaci zabrinjavaju, jer je voda glavni sastojak ljudskog, pa i dječijeg organizma. Iako je dječije tijelo manje od tijela odrasle osobe, neophodna mu je gotovo podjednaka količina vode kako bi normalno funkcioniralo. 

– Mališanima od jedne do tri godine preporučuju se četiri, a djeci uzrasta od četiri do osam godina pet šolja vode dnevno. Od devete godine količina potrebnog unosa vode, kod dječaka i djevojčica se mjenja, pa bi tako dječaci od devet do 13 godina trebalo da piju šest, a djevojčice istog uzrasta pet do šest šolja – tvrde stručnjaci.

Oni napominju i da kod djece nije u potpunosti razvijen mehanizam za žeđ, te da su u najvećem riziku od dehidracije predškolarci i đaci nižih razreda osnovne škole. To ujedno znači i da je dužnost roditelja da ih u ovom uzrastu podsjećaju da piju vodu, ali i da ih podstiču da izgrade naviku redovnog unosa tečnosti.

(Avaz)

Objava Da li vaše dijete pije dovoljno vode? pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Broj zaraženih od korona virusa širom svijeta nadmašio 40 miliona ljudi

Broj potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 širom planete nadmašio je 40 miliona ljudi. Taj rekord ostvaren …

SDA Srebrenik – saopštenje za javnost

Gradski odbor SDA Srebrenik je u subotu 17. oktobra na najbolji mogući način ozvaničio početak …