Kraljevski Grad Srebrenik ?

Da li Srebreniku trebaju zgrade sa 8 do 11 spratova u strogom centru?

Reakcije na prethodno moje lično mišljenje o hrastovima su baš bile razne (pogledajte na fejsu našu fb stranicu i reakcije tamo, kao i (ne)kulturu dijaloga koju pojedinci imaju).
Jedan od komentatora je pitao što ne pišem(o) o drugoj gradnji u Srebreniku i hvala na prijedlogu.

Ja lično pišem ono što meni je zapalo za oko i što mislim da nije lijepo što je tako riješeno, ne pišem ni pod kakvom diktatu niti za bilo koga nego kada ja imam vremena.

Sad bih da se malo začudim zgradi koja (još) ne postoji u Srebreniku ali koju hoće da prave. A vecina vas je taj plan već vidjeli, naime radi se o zgradi “Merkur”:

Da bih vam dočarao koju i koliku zgradu žele da prave na prostoru bivše prodavnice “Merkur” pogledajte malo ovu crno bijelu fotku Srebrenika dok je Srebrenik bio projektiran i gradjen od ljudi koji su bili od struke.

Investitor traži od gradske uprave izgradnju zgrade od 11 (i slovima da napišem jedanaest) spratova. Ovo traži naravno na dijelu nad kojim ima vlasništvo. Na drugom dijelu parcele bi ostala ova stara postojeća zgrada (do aščinice “Bosna”). ( Projekta je bio objavljen na http://www.gromeks.ba/spo-merkur/ ali samo na Fejsbuku ima slika te zgrade “https://www.facebook.com/gromeks/” )

Pa ovo bi bilo, blago rečeno, ništa drugo nego silovanje gradskog jezgra sa izgradnjom zgrade koja nema uslove da bude tu. Prvo što, po mom ličnom mišljenju, bi trebala svaka zgrada da ima je parking prostor i dovoljno razmaka od drugih zgrada. Niti parking prostor postoji na ovom području, niti je neki razmak do drugih zgrada obezbijeđen na ovom području.

Na ovom prostoru bi trebalo da se izgradi najmanje 100 (opet da napišem i slovima stotinu) parking mjesta za potrebe stanara takve zgrade, jer to zgrada od prizemlja i deset spratova manjih i većih stanova jednostavno zahtijeva. Investitor u planu koji sam imao priliku vidjeti prije par godina na internetu nije riješio ovaj problem.

Ovakvo zamišljena zgrada od 11 spratova bi zauzela i ono malo javnog prostora koji postoji ispred “Merkura” a to da ignoriše u potpunosti potrebe Grada i postojeći izgled se vidi samo po sebi, zar ne ? Gdje se nalazi ulaz u ovu zgradu ? Šta vi mislite ? Meni nije bilo na prvi pogled jasno
.

Dosadašnje zgrade koji se nalaze ovdje imaju prizemlje i 4 sprata i potpuno su dovoljni u centru naše male čaršije. Predstavljaju pravi omjer veličine i potrebe za stambenim prostorom u našoj maloj čaršiji i odgovaraju budućoj stagnaciji broja stanovnika (ako mislite da će stanovništvo Srebrenika u broju rasti u sljedecim desetljecima samo da vam kazem da se varate).

Da li vi, dragi posjetioci, mislite da su one zgrade na “Spahijinoj njivi” remek djelo savremene arhitekture ? Ja sam skeptik po tom pitanju i takav sam i kada je ova buduca zgrada u pitanju.

Pojedini parking prostori oko tih zgrada su u privatnom vlasništvu (kako je to u katastru riješeno nije mi jasno) ali se ipak male “bitke” vode za parking prostore između stanara, jer parking mjesta na “Spahijinoj njivi” nema dovoljno za sve.

Zajedno gradimo budućnost ? Ne bih se složio …

Gradska uprava je primila i zahtjev stanara susjedne zgrade u kojem se isti protive ovakvoj izradnji i taj zahtjev lično mislim da je opravdan i gradska uprava treba dobro da preispita da li nam treba ovolika zgrada u centru grada. Na kraju krajeva, oni su postavljeni na to mjesto da rade u korist stanovnika grada i naše zajednice a ne bilo kojeg investitora.

Mislim da niko ne bi imao protiv da se ono sadašnje ruglo koje su napravili od stare zgrade koju su ostavili u ovom stanju, kao što vidite na slici i svakim danom kada prođete centrom Srebrenika, zamijeni sa modernom 4-ovo spratnicom. Takva zgrada bi trebala imati parking ispod/ispred zgrade dovoljan za broj stanara u takvoj zgradi i poslovni prostori u prizemlju. Krasila bi Srebrenik u tome dijelu.


Ovo planirano je pretjerano i ne bi trebala u centru grada biti zgrada koja tu po izgledu ne pripada i licno mislim da to ne ide u korist nikome pa ni investitoru kojemu pravi losu reklamu a kamoli stanarima.

Inevestiror bi trebao da pokaže da ima dovoljno sluha i konaco skloni ovu kosturnicu od stare zgrade iz centra čaršije.

Gradska uprava ovdje također ne radi svoj posao jer je pisala/govorila da će naći firmu koja će na račun investitora skloniti ovo ruglo iz centra.

Nažalost ni to se nije desilo, jedino šta su uspjeli da urade je da naprave transparent na kojemu piše “Dobro došli u kraljevski Grad Srebrenik” i prekriju malo ono ruglo … Sramota njihova se i dalje vidi !

Ovo što ovaj kostur od zgrade trenutno (i to vec godinama zapravo) govori prolaznicima o Srebreniku su dvije stvari:
nesposobnost gradske uprave, zajedno sa glavnima u čaršiji (bez obzira na stranke, struje, nacije i ostale relacije koje imaju međusobno) da uvede red u gradnju
Slab sluh investitora za potrebom adekvatnog modernog premium stambenog prostora u centru Grada i prema potrebama zajednice

Šta vi mislite ? Treba li Srebreniku neboder od 11 sparatova bez svih pratećih objekata koji idu uz takav objekat ? Sta je alternativa po vasem misljenju ?

…. nastaviti će se …

Pogledaj i ovo

Nakon učenika iz Vareša, na ekskurziji u Neumu otrovali se i đaci iz Srebrenika. “Bili u istom hotelu”

Kako doznaje portal Crna-Hronika više učenika Osnovne škole iz Vareša vraćena je kući nakon trovanja …

Gradonačelnik Adnan Bjelić posjetio PU Srebrenik

 Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić sa saradnicima, posjetio je Policijsku upravu Srebrenik u Srebreniku, gdje je …