Srebrenik.NET / Cyber story / “OMČA” – nastavak 2

“OMČA” – nastavak 2

Na Drini kod Zvornika nalazi se most koji povezuje dvije države, Bosnu i Hercegovinu i… teško je reći-da li Jugoslaviju? da li Srbiju?da li Srbiju i Crnu Goru, ili nešto drugačije jer se Crna Gora otcjepljuje…elem Bosnu sa nekom državom koja stalno mijenja imena da je teško uhvatiti. U toj tako nazvanoj državi, dvadesetak kilometara otprilike, nalazi se grad Loznica.Kao i svaki drugi grad, i ovaj-Loznica, ima svoju tržnicu. Trgovinom, razmjenom roba, i drugim kontaktima, Amir upozna Miću, pijačarskog bosa u Loznici(u vrijemekada su obje susjedne zemlje, i još neke, nosile jedno ime – Jugoslavija).

Jedno jutro, uz kafu, Amir mi reče, kao predloži:pošto si usavršio posao sa kasetofonima, i ostalim što kao usput u kolima nađeš, a sitno…pa bi bio red da pređeš na ozbiljniji posao.

Ja zanijemio. Gledam ga bijelo.Automobili!

Krupan posao, brate!

I lak, kaže Amir. Nasučiš da automobil pališ bez ključa, pošto si usavršio ulazak u njega,voziš, pređeš Drinu, predaš robu Mići-i nazad.Sa novcem nemaš nikakva dodira – ne dao bog da te uhvate – kako bi objasnio odakle ti!? Poslije par dana, kada se prašina slegne, i nestanu svi tragovi, ja ti donosim tvoj dio. Koliko!?

Meni malo, kao na tržnici, a ja zadovoljan. Njemu sve, kao na tržnici, a nezadovoljan, gunđa-moglo je i bolje.

Ne, Amire, jok! Nije pravo!

* * *

Posadi me na tvrsu stolicu. – Ruke na koljena,-grmi zapovjednim glasom. Poslušah.

Primače svoju stolicu bliže meni, provjeri da li je dovoljno stabilna, pa sjede.S povjerenjem, reklo bi se, i osmjehom, gotovo familijarno, obrati mi se:

– Ko krade autokasetofone?

Gledam (interesantno, i vidim Amira kako se ceri!) -misliš, Kriva, da oni ne znaju ništa.

One comment

  1. Hoćemo li dalje? Javite ako ne valja! Izgleda da “Omča” nikome nije po volji. Ili se varam…?

Ostavi komentar