Srebrenik.NETwork

Nadimak

Tvrđava Gradina Srebrenik

Postoji vise vrsta nadimaka. Pokusacu se sjetiti onih najvaznijih i najcescih:

Porodicni: vezana za kult porodice, ova vrsta nadimka najcesce sluzi kao propusnica za velike sportske, kulturne i druge nesvakidasnje dogadjaje pusti ga, on je Hatunic . Prenosi se s koljena na koljeno i jednako vazi kako za musko, tako i za zensko potomstvo ozenio se Babunickom . Velicina ili bolje receno jacina ove vrste nadimka je usko vezana sa uticajem porodice u drustveno-politickim i drugim strukturama svakodnevnog zivota, ali ponajprije sa sadrzajem bankovnog racuna ili debljine slamarice kod onih malo manje modernih i tradicionalno nepovjerljivih plemickih porodica. Tako je ova vrsta nadimka uglavnom privilegija bogatih i ne tako rasprostranjena medju obicnim gradjanstvom, te se ponekad upotrebljava i u negativnom kontekstu.

Porodicno-istorijski: ova vrsta nadimka je vezana uglavnom za musku glavu koja je u nekoj blizoj proslosti uradila nesto po cemu su je tako upamtili za sva vremena. Ovakav nadimak se prenosi na mladje generacije, ali uglavnom na musku djecu. Ako je pradjed ponosno nosio nadimak „cakija“ zbog anekdote u koju ga je navukao rodjeni djed, onda nije zacudo da praunuk jos uvijek okrece glavu kad se jalija dosjeti gorepomenutog, a za moj mikrokosmos karakteristicnog dzepnog nozica, koji je u nebrojeno slucajeva nekome spasio a nekome prekratio zivot. Ovakva kategorizacija je orijentirana na patrijarhalno drustvo i poprilicno je diskriminirajuca u vrijeme globalne feminizacije, pa sumnjam da ce se ova vrsta nadimka jos dugo odrzati u nasim obicajima i sjecanjima.

Geografski: nose ga zrele zene nakon udaje. Ovakva vrsta nadimka govori o geografskom porijeklu neke zene koja se nije udala u svoje selo. Da bi se u tracevima o njenoj nesposobnosti da se prilagodi sredini i nekim drugim nedostacima mogla razlikovati od neke lokalne instance Hanke, Hanka iz Cehaja automatski postaje Hanka Cehajkusa ili samo Cehajkusa. Ako je muska glava porodice ranije napustila ovaj svijet, onda ce djeca vrlo vjerovatno ostatak zivota provesti pod materinim nadimkom. Brijesnicka iz Brijesnice – selo pored Gracanice – Vegafruit , Piragusa iz Piraga – selo u okolini Srebrenika su samo dva reprezentativna primjerka ovakvih slucajeva iz kojih su se razvile dvije velike porodice. Jedni se i dan danas s ponosom zovu Piragusici.

Skraceni: izvedeni od licnog imena nositelja nadimka, a vezani za manje-vise urbane sredine su ujedno i najdosadnija vrsta nadimka. Brojni su Edo, Nedo, Lela, Dino, Muha, Mesa, Elvo, Elo, Beco, itd. Zbog ovakvih nadimaka moderno orijentirani roditelji su u zadnje dvije-tri decenije krenuli skracivati do tada tradicionalna imena, pa je tako Dino skocio sa ulicnog nadimka u licnu kartu, a Umihana je postala Uma.

Urbani: ovo je najkvalitetnija zamjena za ime. Po urbanom nadimku se raja medjusobno oslovljava i bice identifikovana u cijelom kvartu ili u manjem gradu kao sto je to slucaj u mojoj mahali . Kinez, Peka, Groba, Ravka, Bahrija, Monja, Goja, Ude, Honda, Riki, Coba. Dobija se sasvim slucajno i naprosto lijepi za osobu koja ga je na neki nacin zasluzila. Najtrajniji je oblik nadimka ali ogranicen na jednu generaciju i ne nasljedjuje se. Uglavnom u potpunosti zamjenjuje ime.

Urbano-porodicni: izveden od prezimena, upakovan u urbani dizajn, ovaj nadimak ce se najcesce sresti u javnim ustanovama skola, vojska , sportskim drustvima odbojkaski, kosarkaski, fudbalski, i drugi klubovi i carsijskim tracevima. Tako ce neki Dzanic postati Dzana, Jasarevic ce biti Jasar, Halilovic Halil i tako u nedogled. Ovakvi nadimci su jako prakticni, ali su uglavnom kratkog vijeka i pomalo oficijelni. Uz malo srece ovakav nadimak moze postati i zastitni znak na duze vrijeme a pocesto se kombinuje i sa pravim imenom, ali je to jako individualno i ovisi o nositelju: Alen Kara, Samir Keso, Amel Mula..

Invalidni: svakom se desilo da je u bilo kojem predsocijalizacijskom stadiju zivota obdaniste, predskolska, skola, pubertet, srednja napravio neku glupost i zbog nje ostao prozivan do kraja zivota ili do promjene mahale. Vrlo cesto ovakav nadimak nastaje i bez sopstvene krivice, a sve zbog nekog tjelesnog ili bilo kojeg drugog invaliditeta. Tako u raji uvijek ima neki Pirgo, Slino, Krnjo, Zvaljo, Hraljo, Zgoljo, Zvizgo, Truhlo, Prdo, Pacer, Guzi, Ruti, Pica, Zabi, Skeptik, Siska, Zuco. Ovakav nadimak je negativno-provocirajuceg i cesto ponizavajuceg karaktera, te je tako vrlo pogodan za izazivanje socijalnih nemira i razmjene misljenja na malo konkretniji nacin. Upravo zbog ove zadnje cinjenice karakteristican je uglavnom za musku populaciju, ali se za njegovu buducnost ne treba brinuti. Nesreca je kad ovakav nadimak postane osnova za daljnje izvedenice. Tako Slino moze postati Slinostroj, Slinovodja, Sline, Balo, Balostroj i sve dokle doseze masta neprijatelja. Upisom na karate ili bilo koji drugi borilacki sport, kao i naglim rastom na metru i vagi, ovaj nadimak u potpunosti iscezava. Nije nasljedan.

Ruralni: s pravom se jos moze nazvati i ocinski nadimak. Karakteristican je za sela gdje postoji vise osoba sa istim imenom, ali razlicitih oceva, pa tako nastaju Ismet Brajcinov, Dzemil Musinov, Hazim Osmanov, Rasim Husejnov. Ova vrsta nadimka je ruralni ekvivalent za urbano-porodicni nadimak i takodje ima oficijelni prizvuk. Interesantna je cinjenica da se ova vrsta kategorizacije u danasnje vrijeme koristi u oficijelnoj Bugarskoj. Kako je i ovo jako patrijarhalna kategorizacija kcerka se jos i spominje, ali mati samo u slucaju da je otac preselio u vjecna lovista tesko da ce odoliti vremenu jednacenja spolova.