Commodore dolazi sa novim računarom

Sjećaš li se C64 računara ? 🙂 Koje je to čudo tehnike u to vrijeme bilo. A sve zapakovano u tastaturu. Uz pomoć kaseta smo učitavali programe/igrice i igrali se satima. Kada smo sebi nabavili prve diskete (5,25”), to je revolucija bila. Kasnije je došla Amiga 500 sa malim 3,5” disketama a poslije nje je već počeo da vlada svijetom računara njegovo veličanstvo PC.

Dobili smo bezlične sive kutije, koje su u većini slučajeva bile postavljene na stol i na njih je postavljen crno-bijeli monitor. Poslije su došli monitori u boji, ali sive kutije se nisu mijenjale, samo su umjesto da budu postavljene na stol svoje mjesto našle pod stolom. I opet je prošlo par godina, sive kutije su počele da dobivaju i boje i forme, ali je princip ostao isti.

A Commodore je odlucio da svijetu ponudi nešto već viđeno. Na ovim slikama možete vidjeti računar koji ima sljedeće karakteristike:

– Operativni sistemi :
– Windows 7,
– Linux Ubuntu ili
– OS X ( “not supported, customer install only”)
Od 2 do 4 GB RAM sa Intel Core2 Quad Procesorom do 3 GHz. Tvrdi disk do 2 TB i naravno Gigabit Ethernet. Zvučna kartica je od Realtek AL888 a osim toga ima 4 USB porta, Mini PCI, Mini PCI-e, DVD u čitač memorijskih kartica. Priključak na monitor je preko DVI-a, i ima još (nemam pojma šta će mu) 2 RS-232 serijska ulaza i jedan PS/2 ulaz za miš i jedan PS/2 ulaz za tastaturu (stvarno nemam pojma šta će im, bolje da su stavili još dva USB porta).

Pogledajte ostale slike ovdje :

http://www.commodoreusa.net/design.html

Pogledaj i ovo

Uvezati harddisk spojen na router sa linux mašinom

Jedan odličan router koji koristim već 5 godina je od firme AVM Fritzbox 7490. Odličan router za privatnu upotrebu koji nudi sve što napredniji korisnik treba. Ali ...

Porezna uprava kuca na vrata freelancera

Porezna uprava FBiH je prije pola godine počela aktivnosti na prikupljanju informacija o građanima FBiH …

Komentariši