Slika dana

Slika dana

Čaršijska džamija – Intervju sa glavnim imamom Medžlisa IZ Srebrenik

Čaršijska džamija u Srebreniku

Medžlis IZ Srebrenik već duži niz godina vodi aktivnosti vezane za izgradnju Čaršijske džamije u Srebreniku. Imajući u vidu činjenicu da je Srebrenik jedan od rijetkih gradova koji u svom užem jezgru nema džamiju, naše kontinuirano nastojanje da se pokrene projekat izgradnje džamije možemo posmatrati kao naš odgovor na zahtjev vremena i okolnosti koje su se uveliko promijenile u odnosu na neko ne tako davno vrijeme.

Čitaj više »

Visoke vrtne gredice – kako ih jednostavno napraviti po ovom planu

Visoke vrtne gredice - ofarbane u antracit

Uljepšajte vaše dvorište sa visokim vrtnim gredicama. Od prve ideje, koju smo bacili na papir, do vrtnih gredica prošlo je dva dana :). Da biste napravili visoke vrtne gredice prema ovoj slici, evo koraka koje treba pratiti: Materijal: Drvene daske (najbolje da su već obrađene i otporne na vlagu) Šarafi i vijci Metalni kutnici za dodatnu čvrstoću (opcionalno) Zidarska cetvrtasta …

Čitaj više »

Mladi Srebrenika dobijaju novu šansu za zaposlenje – pokrenite biznis ili unaprijedite postojeći uz Impakt 

  Mladi Srebrenika imaju priliku pokrenuti vlastiti biznis ili unaprijediti postojeći, koji posluje maksimalno godinu dana, uz podršku Investicijske fondacije Impakt. Otvoren je Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja u Srebreniku, namijenjen mladima od 18 do 35 godina.  IMPAKT inkubator poslovnih ideja obuhvata:  Poduzetničku obuku u trajanju od 6 dana u periodu od maksimalno 2 mjeseca fokusiranu na …

Čitaj više »

Umro je slikar Mevludin Ekmečić – idejni tvorac i pokretač Umjetničke kolonije OGUS u Srebreniku

Mevludin Ekmečić, zvani Ekmek, najstariji savremeni akademski slikar u Bosni i Hercegovini, umro je 14.04.2021. Idejni tvorac i pokretač Umjetničke kolonije OGUS u Srebreniku i dobitnik prve Zlatne povelje Općine Srebrenik 2005.

Čitaj više »

Ulica Džafera Hogića – Javna inicijativa

Dzafer Hogic

Džafer Hogić je sigurno jedina osoba na području Srebrenika koja je dala ogroman doprinos i kulturnom i privrednom i društvenom i sportskom razvoju Srebrenika. Zahvaljujući njegovoj inicijativi i radu tu na ovom području između Drenika i Ormanice imamo mali gradić i danas ovog našeg gradića ne bi bilo ni na mapi da nije bilo Džafer Hogića i njegove inicijative gdje će se graditi opština Srebrenik.

Čitaj više »

Kada se opanak popapuči, pola svijeta namuči.

Prenosimo sa RadioSrebrenik.ba uz naš komentar na kraju teksta: Ovo ima samo u Bosni -“Sproveo solunar kroz balkon na zgradi” Iako ovih dana u svim medijima printanim, elektronskim brojnim portalima i svim drugim sistemima oglasavanja su prisutne informacije o enormnom zagadjenu zraka koje je postalo krajnje alarmantno po zdravlje stanovnistva, te konstantnim apelima upucenim na smanjene emisije stetnih cestica nevjerovatan …

Čitaj više »

Zanimljive registarske oznake: Fotografija koja je postala hit na internetu

  Na Facebook stranici "Uživo iz beogradskih tramvaja i buseva", objavljena je fotografija koja je privukla veliku pažnju. Naime, fotografiran je automobil s podgoričkim tablicama na kojima je umjesto brojeva pisali "NERAD". Za samo nekoliko sati, ova fotografija je sakupila veliki broj lajkova, a komentari su bili različiti.

Čitaj više »

Uređenje puta prema Gornjem Srebreniku i našoj Gradini u toku – pogledajte slike

Put prema srebreničkoj tvrđavi Gradina je dosta godina u veoma očajnom stanju. Prilaz prema samoj tvrđavi je također veoma neuslovan pa je Općina konačno našla vremena i novca da ovaj problem djelimično riješi. Nađena su sredstva u raznim fondovima od oko 160000 KM i krenulo se na posao. Gradina, odličan magnet za turiste dobiti će novi prilaz i parking prostor ispred kao i jedan višenamjenski objekat uz parking prostor. Novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH ide Općini također u prilog jer je ostavljena mogućnost formiranja turističkih zajednica općina te je i Općinsko vijeće već uputilo pismo namjere za osnivanje Turističke zajednice općine Srebrenik. Neka je sa srećom :-).

Čitaj više »

Iskošena perspektiva slikara Amera Kobašlije

Amer Kobaslija

Predavanje slikara Amera Kobašlije (Banjaluka, 1975.) na New York Academy of Art i izložba njegovih radova u George Adams Gallery u Njujorku u septembru, otvara niz kompleksnih pitanja o našim umjetnicima rasutim po svijetu o kojima se u našoj sredini ne zna gotovo ništa. Premda se radi o pojedincu koji je uspjeh stekao izvan Bosne i Hercegovine, prilika za nekom …

Čitaj više »

Izgradnja: Par slika pred asfaltiranje ulice Zlatnih ljiljana i Radničke ulice

U okviru projekta izgradnje nove zgrade organa uprave općine Srebrenik, ovih dana se užurbano radi i na rekonstrukciji ulica Radnička i Zlatnih ljiljana u centru Srebrenika. Nakon uklanjanja starog sloja asfalta, na obje ulice pristupilo se izmjeni podzemnih instalacija što je uzelo više vremena od planiranog. U cijelosti su zamijenjene vodovodne, PTT i instalacije kablovske TV, a urađena je i potpuno nova drenaža za odvodnju oborinskih voda. Radovi na pripremi terena, iskopima i uklanjanju stare podloge i zemlje na trasama pomenutih ulica u dubini od oko 80 cm, su pri kraju, a u toku je postavljanje i nabijanje tampona. Teške građevinske mašine, mnoštvo kamiona i vrijednih radnika svakodnevno su na gradilištu i čine maksimum napora da se svi predviđeni i planirani radovi završe čim prije.

Čitaj više »