Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Gradska hronika / Zdravstvo kao brend Tuzlanskog kantona

Zdravstvo kao brend Tuzlanskog kantona

 

Kada su u pitanju prihodi ostvareni u prvih šest mjeseci 2018. godine, podaci kojima raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja, govore da je zabilježen rast prihoda od 0,07% u odnosu na planirani, odnosno 2,47% više u odnosu na prethodnu godinu. Posljednji put negativan finansijski rezultat ZZO TK ostvario je u prvom tromjesečju 2016. godiner, kada je deficit iznosio 2,4 miliona maraka.

“I moram reći sa zadovoljstvom da je poslije tog perioda, svaka tri mjeseca Zavod ostvarivao pozitivne finansijske rezultate. Također je u 2016./17./18. godini su vršene izmjene i dopune finansijskog plana. Istina, te izmjene i dopune su se odnosile i na povećanje prihoda i rashoda usljed porasta prihoda na području TK” – kazao je Mirsad Hodžić, direktor ZZO TK .

Značajno je smanjen odliv sredstava utrošenih za lijekove, što je, tvrde u Zavodu rezultat kontrole propisivačke prakse unutar zdravstvenih ustanova na području TK, te usklađivanja cijena lijekova. Prema usaglašenoj listi cijene su niže za više od 300 lijekova, a prosječno sniženje cijene lijekova je 7%. Finansijska stabilnost omogućila je da se prvi put u cjelosti primjenjuje esencijalna lista lijekova koju je propisalo federalno ministarstvo zdravstva.

“Što se tiče lijekova sa esencijalne liste ona ja u potpunosti primijenjena  na području TK i tu listu donijela je Vlada TK i u potpunosti se primjenjuje 1172 lijeka, koje finansira Zavod sa esencijalne liste. Predviđena sredstva za 2018. je 37 miliona 400 hiljada KM” – istakao je Hodžić.

U Tuzlanskom kantonu u primjeni je specifičan način participiranja pri snošenju troškova zdravstvene zaštite, što omogućava da apliciranjem tzv.“markica“ pacijenti ostvaruju određene benefite tokom godine. Tako recimo ukoliko pacijent ima uredno ovjerenu knjižicu i ima kupljenu „markicu“ oslobođen je plaćanja svih usluga tokom godine bez obzira na kojem nivou je pružena zdravstvena usluga. Finansijskim planom za 2018. godinu ZZO uveo je novine, kada su u pitanju produžena bolnička liječenja za osobe koje su imala kardiovaskularne operacije, ali i za trudnice kojima je dijagnosticirana trombofilija.

“Važno je napomenuti u tom dijelu da osigurano lice odnosno trudnice imaju pravo na lijek niskomolekularni heparin u skladu sa indikacijama bez obzira na hospitalizaciju. Šta to znači? To znači da trudnice ne moraju ležati u Kliničkom centru da bi mogle koristiti kleksane za održavanje trudnoće” – kazao je direktor ZZO-a TK.

Planovi za budući period vežu se za obezbjeđenje dovoljno finansijskih sredstava kako bi sam Zavod dao svoj udio u očuvanju i unaprijeđenju zdravlja i opšte kvalitete života stanovnika Tuzlanskog kantona.

The post Zdravstvo kao brend Tuzlanskog kantona appeared first on Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico