Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Gradska hronika / Postoji opasnost da BiH ostane bez svojih najvećih prirodnih vrijednosti

Postoji opasnost da BiH ostane bez svojih najvećih prirodnih vrijednosti

Koalicija za rijeke Bosne i Hercegovine, povodom 14. marta, Međunarodnog dana akcije za rijeke upozorila je da zbog izgradnje velikog broja hidroelektrana na rijekama u Bosni i Hercegovini, postoji opasnost da BiH ostane bez svojih najvećih prirodnih vrijednosti.

Voda i rijeke BiH su zajedničko dobro nas i generacija koje dolaze. Međutim, prema njima se vlasti odnose isključivo kao sredstvu za brzo bogaćenje moćnih pojedinaca. Šteta koju pri tome čine i prirodi i društvu je trajna i nenadoknadiva. Protiv hidroelektrana i za očuvanje voda koje život znače, u BiH se bore brojni pojedinci i udruženja. S obzirom da se ove godine širom svijeta naročito ističe uloga žena u zaštiti i upravljanju rijekama, kao primjer u BiH može se izdvojiti uspješna borbu žena Kruščice, ali i napori mnogih drugih žena da sačuvaju čiste rijeke u svojim zajednicama, saopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Na dan posvećen solidarnosti, organizacije širom svijeta jednoglasno upozoravaju koliko su rijeke važne i koliko je važan pristup čistoj i tekućoj vodi te da žene moraju imati pravo glasa u odlukama koje su vezane za korištenje vode, što nije uvijek slučaj.

Međutim u Kruščici, upravo su žene te koje su prve ustale i organizirale se kako bi odbranile svoju rijeku od uništenja koje joj je prijetilo izgradnjom dvije hidroelektrane. Stajale su na mostu ukupno 505 dana, i dan i noć svojim tijelima branile prolaz investitorima. Doživjele su i brutalne napade specijalaca koji su poslani da omoguće prolaz mašinama, ali uprkos tome nisu odustale. Ostale su do kraja i na kraju su izvojevale pobjedu, piše Fena.

I druge zajednice u BiH imaju svoje aktivistkinje koje se hrabro bore za očuvanje rijeka. U kampanji za rijeku Doljanku aktivno djeluje i nekoliko žena.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH će Međunarodni dan akcije za rijeke obilježiti i simboličnom akcijom na društvenim mrežama.

Korisnici Facebook-a će tokom cijele sljedeće sedmice moći da urame svoje profilne fotografije u okvir “Sloboda rijekama” i time pruže svoju podršku borbi za njihovo očuvanje. (RTV SLON)

MC

Objava Postoji opasnost da BiH ostane bez svojih najvećih prirodnih vrijednosti pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico