Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Gradska hronika / Nerma Saračević iz Srebrenika među najboljim stranim studentima prestižnog švedskog univerziteta

Nerma Saračević iz Srebrenika među najboljim stranim studentima prestižnog švedskog univerziteta

U Ministarstvu vanjskih poslova Švedske prošle sedmice je u saradnji sa Švedskim Institutom upriličena ceremonija dodjele nagrade Global Swede najboljim stranim studentima.

Studente koji su se istakli u područjima inovacija i poduzetništva,  za ovu nagradu nominiraju visokoškolske obrazovne institucije u kojima studiraju.

Nagradu je dobilo 20 studenanta iz 17 zemalja svijeta među kojima je bila i Nerma Saračević iz Srebrenika, studentica na Uppsala Sveučilištu. Nerma se istakla svojim radom na projektu Upravljanja  vjetroelektranama.

Svečanosti su prisustvovali ministrica europskih poslova i trgovine Ann Linde, direktorica Švedskog Instituta Annika Rembe, šefica Odjela za promociju i održivo poduzetništvo Camilla Melander, veleposlanici zemalja iz kojih nagrađeni dolaze i predstavnici sveuučilišta koja su  ih kandidirala za nagradu.

U svom govoru ministrica Linde je istakla da su ovi student budući vođe i da su sposobni donijenti promjene u svojim zemljama i globalno. Kazala je da su oni također i veleposlanici Švedske koji će je povezati sa svojim domovinama i cijelim svijetom. Dobitnici nagrade Global Sweden su dio mreže bivših stipendista Švedskog Instituta koja broji 15 000 članova iz 150 zemalja svijeta.

The post Nerma Saračević iz Srebrenika među najboljim stranim studentima prestižnog švedskog univerziteta appeared first on Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico