Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Gradska hronika / Isplata penzija za april počinje 6. maja, penzije povećane za 3,5 posto

Isplata penzija za april počinje 6. maja, penzije povećane za 3,5 posto

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je u utorak na telefonskoj sjednici odluku o usklađivanju  penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o MIO/PIO.

Tom odlukom, sve penzije s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 1. januara 2019. godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zagarantovane penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju borcima odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca za 1,6 posto s primjenom od 1. januara 2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.

Pored povećanih penzija za april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak, 6. maja dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona maraka.

DK

Objava Isplata penzija za april počinje 6. maja, penzije povećane za 3,5 posto pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico