Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Gradska hronika / Epilog poplava: U TK poplavljeno više naselja, Tuzla bez većih posljedica

Epilog poplava: U TK poplavljeno više naselja, Tuzla bez većih posljedica

Obilne kišne padavine prouzrokovale su brojne porbleme na području TK gdje je usljed izlijavanja rijeka i bujičnih potoka došlo do plavljenja većeg broja naselja. Na prijedlog štaba Civilne zaštite Banovići, načelnik općine donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području ove općine. Svo raspoloživo ljudstvo iz štaba civilne zaštite ove općine na terenu je pomagalo mještanima poplavljenih naselja, a poplave su najviše pogodile naselje Smajlovići.

Pored Banovića, određeni problemi nakon padavina zabilježeni su na području Lukavca i Doboj Istoka, dok je u ostatku kantona za sada stabilno stanje. Kantonalni štab civilne zaštite u stalnom je zasjedanju, ali se ne očekuju teže posljedice.

”Na području općine Lukavac imamo izlijevanje rijeke Turije gdje je došlo do plavljenja naselja Orahovica. Po zadnjim informacijama voda se povukla. Međutim, imamo isto tako izlijevanje rijeke Spreče na području općine Doboj Istok gdje je došlo do plavljenja nekih 10 hektara poljoprivrednog zemljišta. Što se tiče ostalih općina na području TK situacija je relativno stabilna”, izjavio je Ibrahim Sarajlić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Dok je u općini Banovići, proglašeno stanje prirodne nesreće iz Opštinskog štaba Civilne zaštite Tuzla ističu, kako je situacija u Tuzli trenutno stabilna i da nema nekih vanrednih izvještaja sa terena o posljedicama obilnih i aktuelnih padavina, potvrđuju iz Službe civilne zaštite Grada Tuzla. Ovoj Službi za sada nije prijavljeno aktiviranje klizišta, a Jala je u svom vodotoku, stoga nadležni ne očekuju teže posljedice.

”Ne očekujemo neke veće probleme, stanje pripravnosti službi za zaštitu i spašavanje je i dalje aktuelno, naš operativni centar prima sve moguće informacije i obavještava o bilo kakvim novim momentima tako da se iskreno nadam da će ovaj val lošeg vremena proći bez ikakvih posljedica koje bi mogle ugroziti ljude i materijalna dobra”, kazao je Slavko Stjepić, pomoćnik gradonačelnika u Službi civilne zaštite Grada Tuzla.

Situacija na Akumulaciji Modrac je uredna i građani naselja u općini Lukavac i nizvodno od akumulacije nemaju razloga za zabrinutost, navode iz Javnog preduzeća ”Spreča” d.d. Tuzla.

DK

Objava Epilog poplava: U TK poplavljeno više naselja, Tuzla bez većih posljedica pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico