Srebrenik.NETwork

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika patentirao prvu mašinu u BiH za iskoštavanje suhih šljiva

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unapređenjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Prije dvije godine na Sajmu šljive u Gradačcu predstavio je savremenu rotacionu sušaru za voće, godinu kasnije na istom sajmu je prezentirao sušaru za meso i sir, a za ovogodišnji sajam u Gradačcu patentirao je mašinu za iskoštavanje suhih šljiva. Kaže da se radi o prvoj mašini ove vrste u BiH koja se odlikuje revolucionarnim rješenjima u obradi suhe šljive. –„Mašine za vađenje koštica iz suhih šljiva pojavile su se tek prije pet godina u SAD-u i Južnoj Koreji, ali prema iskustvima prerađivača iz našeg regiona, njihovi konstruktori još nisu uspjeli riješiti problem kako spriječiti drobljenje koštica. Ja sam uspio otići korak u iznalaženju inovativnih rješenja, tako da moja mašina u procesu obrade uspješno odvaja koštice suhih šljiva bez bilo kakvih zastoja i oštećenja“, ističe Smajlović.

Od prve ideje do konačne realizacije prošle su tri godine, a uz iznalaženje inovativnih rješenja, u svojoj radionici vlastitim rukama je napravio i sve vitalne dijelove za ovu neobičnu mašinu. Ugradio je najsavremenije senzore, kamere i ostalu elektroniku za mehatroničko upravljanje, a prva testiranja pokazala su da ova mašina za osam sati može iskoštiti 300 do 500 kilograma suhih šljiva. Mašina je konstruisana tako da je mogu opsluživati i paraplegičari i ostale osobe s invaliditetom, što, prema riječima Smajlovića, pruža priliku za zapošljavanje ove osjetljive kategoije stanovništva. Prva zvanična prezentacija novog patenta bit će upriličena na predstojećem Sajmu šljive u Gradačcu, a nakon toga kreće njena isporuka zainteresiranim prerađivačima.

Abdulah se inovatorstvom bavi preko 40 godina, a do sada je prijavio pet patenata i čak 58 tehničkih unapređenja u oblasti metalske i prerađivačke industrije. Svoje inovacije izlagao je na sajmovima u Moskvi, Seulu, Strazburu, Parizu, Nirnbergu, Šangaju, Ženevi, Ljubljani, Zagrebu, Zenici, Sarajevu i drugim gradovima, na kojima se okitio brojnim zlatnim i srebrenim medaljama. Dobitnik je i posebnog priznanja Udruženja privrednika Ruske Federacije i Asocijacije privrednika Francuske koja su mu dodijelila i diplome koje potvrđuju da su njegovi izumi komercijalnog karaktera i da su već našli primjenu u praksi.

Powered by WPeMatico