Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Australija: Od 2012. sve cigarete će biti iste, sa slikama bolesnih organa

Australija: Od 2012. sve cigarete će biti iste, sa slikama bolesnih organa

Sve će kutije izgledati isto i po boji i po dizajnu, a pored toga, Australci su najavili i povećanje poreza na cigarete i druge duhanske proizvode na čak 25 posto.

Australci su krenuli u žestoku kampanju protiv pušenja. Od srpnja 2012. svaki će proizvođač cigareta morati s pakiranja maknuti karakteristične boje, oznake i simbole, a velik dio kutije prekrivat će fotografije organa zahvaćenih nekom bolesti koje pušenje uzrokuje, piše BBC.

Sve će kutije cigareta izgledati isto i po boji i po dizajnu, a pored toga, Australci su najavili i povećanje poreza na cigarete i druge duhanske proizvode na čak 25 posto.

Cigarete nisu cool, ubijaju ljude. Ovo je najradikalnija odluka vezana za pakiranje cigareta – objasnio je australski premijer Kevin Rudd.

Glasnogovornik kompanije ‘Tobacco Australia’ izjavio je kako će se njegova tvrtka svim snagama boriti protiv ovih mjera navodeći kako su klijenti oštećeni jer neće moći prepoznati svoj brand cigareta od drugih.

Ova su ograničenja samo nastavak vladine kampanje kojom je već davno ranije ograničeno reklamiranje duhanskih proizvoda što je dovelo do smanjenja broja pušača (14 godina na više) za gotovo polovicu – s 30,5 posto 1988 na 16,6 posto 2007. godine.

U Australiji zbog posljedica konzumiranja duhanskih proizvoda svake godine umre 15 tisuća ljudi. Plan vlasti je smanjiti smrtnost od pušenja za deset posto.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavi komentar