CiK BiH ovjerio 36 koalicija, novčano kažnjena 51 politička stranka

Razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava za ovjeru koalicija, Centralna izborna komisija BiH je na 28. sjednici počela proces ovjere koalicija za učešće na predstojećim Općim izborima 2022. godine zakazanim za nedjelju, 2. oktobra 2022. godine.

Od ukupno 38 koalicija koliko je podnijelo prijavu za ovjeru, Centralna izborna komisija BiH je ovjerila 36 a dvije koalicije će biti obavještene da u roku od dva dana od dana prijema obavijesti, otklone nedostatke. Rok za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 20. juna u 16 sati.

Kako je saopćeno iz CIK-a BiH, na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja političkih subjekata za 2019. godinu i nalaza revizije, Centralna izborna komisija BiH je zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka izrekla novčane kazne 51 političkoj stranci u ukupnom iznosu od 336.300 KM.

Prilkom određivanja visine novčane kazne, Centralna izborna komisija BiH je cijenila finansijsko stanje političke stranke, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je primila k znanju Informaciju o postupku prijema i obrade prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za period 4. 5. do 15. 6. 2022. godine putem portala e-Izbori. Dosad je nalog otvorila 21.471 osoba, od čega je unos podataka završilo 11.807 osoba i u toku je njihova obrada. Prijave birača za glasanje izvan BiH se podnose do 19. jula, navodi se u saopćenju CIK-a.

federalna.ba/Fena

Objava CiK BiH ovjerio 36 koalicija, novčano kažnjena 51 politička stranka pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]