Cijene nafte pale ispod 79 dolara, Kina snizila uvozne kvote

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara budući da je kinesko smanjivanje kvota za uvoz nafte na početku iduće godine zasjenilo stabilnu potražnju za gorivom u SAD-u uprkos širenju omikrona.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 78,71 dolar. Na američkom tržištu smanjila se 59 centi, na 75,97 dolara.

Trgovce su danas zabrinule smanjene kvote kineskih rafinerija za uvoz nafte na početku iduće godine, za 11 posto. Kina je najveći svjetski uvoznik nafte.

“Raspoloženje na tržištu prigušila su strahovanja da bi kineska vlada mogla (neovisnim) rafinerijama uvesti strože mjere”, tumači analitičar iz Singapura.

Značajniji pad cijena spriječio je stabilan oporavak potražnje za gorivima, unatoč širenju nove varijante koronavirusa omikrona.

Tako je službeno izvješće američke vlade pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, za 3,6 miliona barela, snažniji nego što su analitičari očekivali.

Smanjile su se i zalihe benzina i derivata dok su analitičari očekivali njihov rast. Izvješće signalizira da je potražnja i dalje jaka, uprkos rekordnom broju zaraženih koronavirusom u SAD-u.

Podršku cijenama pružaju i nastojanja vlada da ograniče utjecaj rekordno visokog broja zaraženih covidom 19 na gospodarski rast mjerama poput ublaženih propisa o testiranju.

Vodeći proizvođači sastat će se iduće sedmice kako bi odlučili hoće li i u februaru povećati proizvodnju za 400 hiljada barela dnevno, kao što su dogovorili ljetos.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz rekao je u srijedu da je sporazum o proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika ključan za stabilnost tržišta nafte i da ga se proizvođači moraju pridržavati.

OPEC ni danas nije objavio podatke o cijeni barela košarice nafte svojih članica.

The post Cijene nafte pale ispod 79 dolara, Kina snizila uvozne kvote appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …