ČETVRT VIJEKA IZDAVAČKE KUĆE «BOSANSKA RIJEČ» TUZLA

Poznati ovogodišnji lauerati godišnjih nagrada: Autor godine Nijaz Alispahić – Dobitnik nagrade za afirmaciju bh. litearture i kulture u svijetu udruženju Sevdah iz Franfurta – Nagrade za roman prvjenac Adisa Bečiragić – Prvi dobitnici novoustanovljene nagrade «Mala vila» za izvrsnost u dječijoj literaturi Muhidin Šarić i poljska književnica Lilijana Bardiewska

Na konferenciji za štampu koja je danas organizirala izdavačka kuća «Bosanska riječ» u povodu 25 godina postojanja i rada, predstavljen je bogat spektar izdavačkog programa i kulturnih aktivnosti koje je ova kuća ostvarila u proteklih četvrt vijeka.

– Bile su to, možemo reći, burne, uzbudljive, teške ali i lijepe i sadržajne godine – rekao je osnivač i glavni urednik «Bosanske riječi», književnik Šimo Ešić. – Burne, teške i uzbudljive, jer je vrijeme za knjigu, od koje smo odlučili živjeti, sve teže i komplikovanije, sve manje naklonjeno ovoj plemenitoj djelatnosti, a lijepe i sadržajne, jer smo ovaj posao izjednačili s ljubavlju i radili ga srcem putujući s knjigom i pronoseći njenu misiju svud po svijetu. U periodu koji je iza nas organizirali smo na stotine promocija, književnih susreta, predstavljanja naših izdanja, kulturnih programa različitog sadržaja. Kroz kuću je za to vrijeme prošlo na stotine autora, saradnika i prijatelja, objavili smo više od 900 naslova u tiražu koji premašuje milion i po primjeraka. Mnogi od njih su nagrađeni ili nominirani za ugledne književne nagrade, prevedeni na strane jezike i stigli na sve kontinente, u brojne biblioteke, škole, ustanove, domove naših vjernih čitalaca. Naročito smo ponosni na ono što smo učinili boreći se za ravnopravan tretman bosanske književnosti, kulture i, posebno, bosanskog jezika u Evropi i svijetu – naglasio je Ešić, rekavši da će ova godina biti u znaku tog jubileja, koji će najprije biti obilježen na predstojećem sajmu knjiga u Sarajevu, od 18. do 23. aprila.

A na predstojećem sajmu, kako je rečeno na konferenciji, «Bosanska riječ» će predstaviti 36 novih i više obnovljenih izdanja. Među njima je 12 knjiga za djecu u edicijama «Mali princ», «Mala vila» i «Krug radosti», 7 novih romana, 8 zbirki poezije i nekoliko vrlo vrijednih naslova u stručnoj biblioteci «Paradigme», među kojima izuzetno djelo «Bosna u evropskim enciklopedijama», autora Nurije Agića. Na konferenciji su saopštena i imena dobitnika Godišnje nagrade, koje ova kuća uručuje na sarajevskom sajmu knjiga. Ovogodišnji Autor godine je tuzlanski pisac Nijaz Alispahić, za roman «Putopisi s onog svijeta», nagrada za podršku i afirmaciju naše literature i kulture u svijetu dodijeljena je Njemačko-bosanskom udruženju «Sevdah» iz Frankfurta, a nagrada za roman prvjenac dodijeljena je Adisi Bečiragić za roman «Kad te kletve stignu».

 

– Na sjamu ćemo obilježiti još jedan jubilej – rekao je Ešić. – Naš dugogodišnji autor i suradnik pjesnik Ismet Bekrić, obilježava 75 godina života. Kao svojevrsnu rođendanski čestitku, objavili smo njegovu novu knjigu «ČAROBNO ZRNO», a tim povodom Bekriću dodjeljujemo i PRIZNANJE za očuvanje vrijednosti dječije biblioteke «Mali princ», u kojoj je do sada objavljeno 11 naslova ovog autora.

 

Na konferenciji za štampu predstavljena je i novoustanovljena nagrada «Mala vila» za izvrsnost u dječijoj literaturi. Nova ideja i inicijativa iz ove kuće obrazložena je sljedećim riječima:

– Pošto se naše godišnje nagrade za autora godine, uglavnom dodjeljuju knjigama za odrasle, od ove godine ustanovili smo i novu nagradu za izvrsnost u dječijoj literaturi. U nedostatku istinske valorizacije tekuće književne produkcije (nepostojanje stručnih časopisa gdje bi se kontinuirano pratila i vrednovala nova djela namijenjena djeci) želimo da tom nagradom skrenemo pažnju cjelokupne kulturne javnosti na izuzetna ostvarenja u dječijoj književnosti. Nagradu smo nazvali «MALA VILA», a ime smo joj dali prema narodnoj bajci iz Bosne i Hercegovine i našoj istoimenoj dječjoj ediciji. Dodjeljivat ćemo je svake godine na sarajevskom sajmu knjiga jednom domaćem i jednom stranom djelu prevedenom na naš jezik. Prvi, ovogodišnji dobitnici su:

MUHIDIN ŠARIĆ za knjigu «BAJKA O GAVRANU GAKU», izvanrednu pripovijest koja je na tragu najsvjetlije bosanskohercegovačke tradicije autorske bajke

– i poljska književnica LILIJANA BARDIEWSKA za knjigu «KUĆA OSAM TAJNI», jedno od istaknutijih djela novije evropske dječije literature, koje se, u prevodu Pere Mioča, prvi put objavljuje u BiH.

 

Sve nagrade će biti uručene na centralnoj sajamskoj bini, na svečanosti koja će se održati

u nedjelju, 22. aprila u 14:30 sati.

 

Pogledaj i ovo

BIHAMK : OBAVIJEST VOZAČIMA! 

Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH pružiti maksimalno tri usluge pomoći na javnim cestama u toku godine. 

Kišna dova

Dan se bližio kraju i nije više bilo tako neizdrživo vruće, a dok smo se gurali među uskomešanim ženama nađosmo se ispred visokog nišana s velikim turbanom.