Srebrenik.NET / Aktuelno / Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dan turizma u Srebreniku

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dan turizma u Srebreniku

Danas se obilježava Svjetski dan turizma čiji je cilj jačanje svijesti javnosti o važnosti turizma u cilju ekonomskog prosperiteta, socijalne jednakosti i povezanosti, te zaštite okoliša i kulturnih dobara.
Povodom ovog datuma danas je Turistička zajednica TK na lokalitetu Starog grada Srebrenika organizovala centralnu manifestaciju za područje ovog kantona.

Prema riječima Miralema Meškovića, voditelja turističkog ureda Turističke zajednice TK-a, odlučeno je da se ovogodišnja manifestacija održi upravo na Starom gradu Srebreniku jer je ovo izuzetno vrijedno turističko mjesto i ova manifestacija je svakako prilika da se još i dodatno promovira.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma, danas su kompleks Starog grada Srebrenika obišli učenici srednjih škola ugostiteljsko-turističkih usmjerenja iz Srebrenika, Gradačca i Tuzle. Za oko 150 učenika upriličen je i historijski čas gdje je srebrenički profesor Dževad Nuhanović pojasnio kulturni i historijski značaj ovog mjesta, a također posjetioci su mogli čuti i drevne legende koje se vežu za Stari grad.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je i načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović,koji je izrazio svoje zadovoljstvo time što se ova manifestacija održava upravo u Srebreniku,a najavio je da će Općina nastaviti ulagati u turističke potencijale Starog grada i drugih mjesta na području ove općine.

Gost manifestacije bio je i ministar turizma i saobraćaja u Vladi TK Mirsad Gluhić, koji je ovom prilikom istakao da TK bilježi pravu ekspanziju u razvoju turizma, dodavši kako je i Vlada TK prepoznala ovu oblast kao izuzetno značajnu za ukupan razvoj kantona i da se u budućnosti očekuju još bolji rezultati.

Nakon programa na Starom gradu, učenici i gosti su posjetili planinarski dom Lipici na planini Majevice, gdje je upriličen ručak i druženje srednjoškolaca iz Srebrenika,Gradačca i Tuzle.