Čelić vraća manifestaciju “Dani jagodastog voća”

Privredna manifestacija Dani jagodastog voća, nakon 12 godina pauze se vraća u Čelić. Ova manifestacija poznata je pod imenom Dani jagode u Čeliću, a prva je održana 1980. godine. Ova općina u cijeloj BiH, ali i u zemljama van granica naše zemlje poznata je po jagodama izvrsnog kvaliteta. Pored izložbenog prostora, manifestacija će biti obogaćena, brojnim edukativnim i kulturno zabavnim programom.

Ono što je bitno naglasiti osim tog izbožbenog prostora, tih dana bit će obuke za naše poljoprivrednike, bit će sportska dešavanja, kulturna dešavanja, zabavni program, tipa turnir u malom nogometu, turnir u sjedećoj odbojci, naveče ima zabavni program gdje učestvovati razna kulturno umjetnička društva” kaže Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić.

Bit će upriličeno i takmičenje uzgajivača jagode općine Čelić, a u toku je i takmičenje likovnih i literarnih radova o temi jagoda učenika od 5. do 9. razreda. Na ovogodišnjem Sajmu jagoda u Čeliću očekuje se učešće oko 500 izlagača, kao i posjeta ambasadora Norveške, Švedske, Hrvatske i drugih zemalja.

Obećali su da će doći i neki ambasadori kao i van granica BiH imamo proizvođače mineralnih đubriva i hemijskih sredstava i van granica BIH koji će doći da izlože svoje proizvode, jer dobar dio proizvođača jagoda kupuje od njih te proizvode” ističe Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić.

Vraćanje manifestacije Dani jagodastog voća obradovala je brojne proizvođače jagoda sa ovog podričja, koji su spremni da pored prezentacije svojih proizvoda daju i drugi vid podrške.

“ Treba da bude i da se uvijek održava, ali eto šta je bilo, kakva je situacija, da li politička da li bez volje, malo i korona,šta je sve uticalo da se ne održava ja ne znam. Ja sam za to da se održava i uvijek sam podržavao održavanje Sajma jagodai uvijek sam spreman da jedan dio jagoda poklonim za Sajam i novčano da pomognem i pomagao sam uvijek “- kaže Smajl Karasuljić, poljoprivrednik.

Više od polovine stanovništva općine Čelić živi od jagodičasrtva, a jagoda sa ovih prostora pored plasmana na domaće tržište, izvozi se širom Evrope.

“Ono na što općina Čelić asocira građane BIH i šire, asocira jagoda, evo ja se mogu pohvaliti da smo dobar dio jagoda prošle godine izvezli, u Sloveniju, Austriju , Hrvatsku,Njemačku, ove godine očekujemo kako veću proizvodnju, tako i veći izvoz”, kaže Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić.

Manifestacija Dani jagodastog voća održat će se 20. i 21. maja, a ima podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Vlade TK , Turističke zajednice TK i Općine Čelić.

Objava Čelić vraća manifestaciju “Dani jagodastog voća” pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Nakon učenika iz Vareša, na ekskurziji u Neumu otrovali se i đaci iz Srebrenika. “Bili u istom hotelu”

Kako doznaje portal Crna-Hronika više učenika Osnovne škole iz Vareša vraćena je kući nakon trovanja …

Gradonačelnik Adnan Bjelić posjetio PU Srebrenik

 Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić sa saradnicima, posjetio je Policijsku upravu Srebrenik u Srebreniku, gdje je …