Brčko ide u direktnu nabavku 20.000 kineskih vakcina

Vlast u Brčko distriktu danas je prihvatila prijedlog odluke po kojoj se ide u direktnu nabavku 20 hiljada komada vakcina protiv zaraze koronavirusom proizvođača Sinofarm iz Kine.

Naime, Vlada Brčko distrikta na desetoj redovnoj sjednici usvojila je prijedlog odluke o korištenju sredstava rezervi budžeta za 2021. godinu u svrhu nabavke 20.000 doza vakcina protiv SARS-CoV-2 proizvođača Sinofarm iz Kine.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić kazao je da je za ove namjene izdvojeno 1.170.000 KM.

“Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge intenzivno je radilo u proteklom periodu na nabavci vakcina. Na osnovu naših razgovora našli smo veleprometnika i stupili u komunikaciju sa samim proizvođačem. Tokom današnjeg dana možemo očekivati da ćemo dobiti dva ugovora, tj. ugovor o povjerljivosti i ugovor o tehničkim specifikacijama i nakon potpisivanja očekujemo isporuku vakcine u roku ne dužem od 60 dana”, dodao je Šadić.

On je naglasio da je do sada u distriktu prvu dozu vakcine primilo više od 1.600 osoba i da je prošle sedmice započela i revakcinacija zdravstvenih radnika koja se, kako je naveo, privodi kraju.

“Kada govorimo o novim dozama vakcina za danas imamo već najavljene vakcine za BiH u količini od 50.000 iz Kine, a 1.000 tih vakcina namijenjeno je za distrikt. Odmah po dobijanju saglasnosti Agencije za lijekove BiH one će biti stavljene zdravstvenim radnicima na raspolaganje. Također, 4. maja očekujemo novu isporuku Pfizer vakcina kroz COVAX mehanizam, zatim očekujemo vakcine i kroz ‘EU4Health’ za šta je izvršena nabavka u saradnji sa Evropskom unijom, ali o tačnim brojevima još uvijek ne možemo govoriti”, istakao je Šadić.

Tokom maja u Brčkom očekuju i dio isporuke vakcina proizvođača AstraZeneca, a koje se nabavljaju putem Poljske.

Objava Brčko ide u direktnu nabavku 20.000 kineskih vakcina pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području …

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta – …