Tvrđava Gradina Srebrenik

BOŠNJAČKA ZAJEDNICA KULTURE PREPOROD SREBRENIK

Promocija knjige Tinja 5Promocija knjige Tinja 6Promocija knjige Tinja 6Promocija knjige Tinja 4Promocija knjige Tinja 3Promocija knjige Tinja 2
U Utorak, 16. juna/lipnja, 2015. godine u 20 sati u srebreničkom prigradskom naselju Tinja Gornja, rodnom mjestu autora Kemala Tursunovića održana je promocija knjige “ZBORNIK”.
Ova izuzetno vrijedna knjiga na preko 500-tina stranica donosi čitaocu  mnoštvo informacija i fotografija o radu i djelovanju Kuturnog društva Bošnjaka “PREPOROD” Dubrovnik, od njegovog osnivanja 1934. godine pa do 2014. godine kada je ova kniga i izdata.
Promocija ovog Zbornika je urađena krajem prošle godine u Dubrovniku, a  izazavala je veliko interesovanje kako dubrovačkih Bošnjaka tako i njihovih prijatelja i susjeda dubrovčana.
Tako je bilo i u Tinji Gornjoj u sali Doma mladih u kojoj se okupilo oko 200 ljudi svih uzrasta.
O autoru i negovom životopisu je govorio Almir Tursunović a o knjizi su govorili ;                     Mr. Nermin Tursić recenzent ovog Zbornika, kao i profesorica bosanskog jezika Kimeta Buševac.
Na kraju se obratio i sam autor Kemal Tursunović koji je govorio  o izuzetno teškom i zahtjevnom poslu na prikupljanju i selekciji građe za ovaj Zbornik koji je eto ponuđen knjjiževnoj javnosti na ocjenu i sud o ovome vrlo značajnom djelu kako za Bošnjake Dubrovnika tako i za samu povijest Dubrovnika ali i Bosne i Hercegovine.
Kemal Tursunović – Zmaj je istakao da bi  bez podrške KDB “PREPOROD”  Dubrovnik i predsjednika Izeta Spahovića  koji je i koautor bilo nemoguće ovaj posao oko Zbornika privesti kraju.
Zahvalnost je uputio i  dubrovačkom književniku, gosparu Matu Jeriniću, srebreničkom prof. mr. Nerminu Tursiću, gospodi Ademiru Panjeti, Seadu Ramčiću kao i prof. dr. Munibu Maglajliću na njihovim savjetima oko ovog značajnog djela.
Autor je istakao značaj izgradnje i održavanja mostova prijateljstva i veza Bosne i Dubrovnika, koji su kroz povijest uvijek bili dobri, pa neka se to i nastavi u budućnosti koja ostaje na mladima generacijama.
A mladi okupljeni u Udrženje mladih Tinja i pod vodstvom izvrsnog koreografa gospodina Vejzović Nermina u nekoliko navrata u toku promocije svojim folklorom, igrama i pjesmom sevdalinkom su zabavljali prisutne goste.
Svojom pjesmom sevdalinkom i zvucima saza predstavio se i autorov prijatelj  iz naselja Šićki Brod kod Tuzle,  gospodin Enes Imamović, a domaćin svima njima je bio predsjednik Mjesne zajednica Tinja Gornja, gospodin  Esed Selimović.

Pogledaj i ovo

KUD Tinja ambasadori Bosne i Hercegovine na internacionalnom festivalu folklora

Članovi kulturno-umjetničkog društva Tinja od 7.-12. jula u Turskoj (Bursa) predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na …

ROBINZON najavljuje BRODOLOM 2019 na jezeru Modrac!

Atraktivan lineup na najatraktivnijoj lokaciji u regionu – jezero Modrac.   Na obali jezera Modrac …