Srebrenik.NET / Blog saradnika / Mirza / OV Srebrenik 10. Sjednica

OV Srebrenik 10. Sjednica

Na danasnjoj sjednici OV Srebrenik, postalo mi je jasno cemu ona borba, poslije izbora, za vecinu u vijecu. Vecina je potrebna da bi se nekad izglasale stvari za koje je jsno i predlagacu a i onim koji glasaju da je na stetu opcine a i na stetu njenih gradjana, ali se radi “visih” stranackih interesa moraju izglasati.

Prva tacka o kojoj smo raspravljali bila je informacija o izvrsenju budzeta za prvih 6 mjeseci ove godine. Ustanovljeno je da je budzet u minusu za nekih 1.000.000,00 KM te da nam u septembru slijedi rebalans budzeta. Nacelnik nam je istakao da mi ustvari i nismo u minusu te da cemo na kraju godine izaci ako ne u suficitu onda barem na nuli. Odakle njemu taj i toliki optimizam meni stvarno nije jasno , ali mi je jasno da je opcina Srbrenik za rad mjesnih zajednica ( njih 40 – tak ) izdvojila sumu od “cak ” 1.300 KM, za stimulaciju poljoprivrednika 0,00 KM, te za NK Gradinu 0,00 KM. Ono sto mi nije jasno je to , a i sto sam pitao , je izdvajanje za religijske aktivnosti, rekreacione aktivnosti i jos nekakve aktivnosti od gotovo 250.000 KM. Izvjestaj o budzetu je toliko zamotan da se u njemu veoma tesko snaci, a i ponovo je pokazao da se pare iz budzeta nemilice trose na zadovoljavanje prije svega stranackih interesa.

Sledeca tacka koja je , meni , privukla puno paznje i gdje sam se totalno razocarao u OV Srebrenik kao najvisi organ vlasti u opcini , jeste informacija oko izgradnje regionalne deponije u Tuzlanskom kantonu. Zamislite u toj informaciji JKP ” Regionalna deponija za sklupljanje krutog otpada ” nas obavjestava da su oni fakticki odustali od projekta izgradnje regionalne deponije , ali nas i obavjestavaju da su potrosili nevjerovatnih 1.820.000,00 KM te da nasa opcina treba pristati da plati svoj dio duga , sto iznosi oko 100.000,00 KM kako bi se potrosena sredstva vratila Svjetskoj banci. Ja kada sam citao ovu informaciju u prvi mah sam pomislio da je ovo nekakva zafrkancija , ali nije , eto ode nam jos 1000.000, 00 Km za nista. Na danasnjoj sjednici ostro sam se usprotivio , vracanju ovih sredstava dok nam neko ne razjasni gdje je potroseno 1.820.000,00 KM i dok nam neko nekaze da je kaznjen zbog ovog i ovolikog promasaja. Jedini koji me je podrzao u ovomje je Safet Omerovic iz Stranke za BiH , dok su ostali samo sutili ( sada je moje razocarenje u SDP jos vece ). Onda su mi objasnili da ako mi ne uplatimo ovih 100.000,00 KM nece nas vise ministri u kantonu volit i nece nam davat para . Znaci ucjena od kantona. A onda sam ponovo pomislio na onu vecinu u vijecu pa sam zazalio sto je nemam da vidi kanton i kantonalni paraziti kako bi ovo zavrsili. Nikako me nisu mogli ubijediti da sam u krivu jer ako smo potpisali da zelimo regionalnu deponiju bilo smo spremni i platiti , a ovako kad od toga nema nista zasto da placamo ??

Druga stvar kojoj sam ja posvetio paznju a kod koje je ponovo izostala energicnija reakcija OV, jeste kantonalna turisticka zajednica , Prema nekim procjenama privredni subjekti sa podrucija opcine Srebrenik godisnje plate turistickih taksi oko 650.000,00 KM. 80 % ovog iznosa ide kantonu a 20 % ide FBiH, ali niko nezna koliko se treba vratiti nasoj opcini. Ja sam ovdje bio za totalno radikalnu kaciju , odnosno da se OV Srebrenik jednostavno izjasni i donese zakljucak da ”  ako za mjesec dana kantonalna turisticka zajednica ne dostavi podatke u kojem je procentu duzna vracati pare od turistickih taksi , opcina Srebrenik odustati od placanje te takse , odnosno opcina Srebrenik ce oformiti opcinsku turisticku zajednicu “. Onda me rekose da nije po zakonu , a onda mi nije jasno kada su donoseni svi ti zakoni na stetu opcine , zasto se niko nije nista usprotivio i zasto se pod hitno taj zakon nepocne mijenjati. Zamislite , uposlenici u toj ustanovi imaju platu i do 4.500,00 KM. SDP je sutio ( kao i obicno ) jer je jedan od clanova te kantonalne turisticke zajednice iz njihovih redova i vjerujem da je i ovo malo sredstava sto smo dobili od njih zahvaljujuci njemu.   

Ono sto sam stekao dojam na ovoj sjednici OV je da mi u vijecu smo kao ovce,koje ko god da dodje ,bilo to iz Kantona ili iz Federacije sisa kako hoce.Vijecu nedostaju ljudi zelji napretka svoje sredine , nedostaju pravi lokalisti koji bi se borili za svaku marku u budzetu. Ovako imamo situaciju da se ponasamo kao da nama kanton daje sredstva iz nekog svog budzeta, nikako da razumijemo da upravo mi punimo taj budzet.

Ostavi komentar