Srebrenik.NETwork

Kolegij OV

Tvrđava Gradina Srebrenik

Na danjasnoj sjednici Kolegija OV , dogovoreno je da ce nova sjednica vijeca biti 28.03.2009.g. te da ce imati oko 14 tacaka, mislim da ce se jos pridodati jedna ili dvije. Naj interesantnija tacka svakako ce biti usvajanje budzeta za 2009.g. , koji po ovom prijedlogu iznosi , nesto malo manje od 13.500.000,00 KM i koji je u neznatnoj mjeri pretrpio neke izmjene u odnosu na NACRT tog istog budzeta. A takodje ce vjerovatno zaokupiti dosta paznje i program infrastrukturnog ulaganja u 2009 te izvjestaj o radu Nacelnika i njegovih sluzbi. Mozda treba spomenuti da posebnu paznju treba posvetiti izvjestaju o ostvarenom i realizovanom budzetu za 2008 . godinu , kojeg cu , uz pomoc, prijatelja skenirati i postaviti na blog tako da bi i Vi imali uvida kako se punio i praznio budzet u 2008.g.

Sto se tice ovog budzeta za 2009.g. , po meni , on je daleko od realnog i ono sto mene zabrinjava je to sto on nije pretrpio nikakve izmjene u odnosu na nacrt . Kada se uzme u obzir veliki uticaj recesije koja nas je pogodila, te veliki broj ljudi koji su ostali bez posla, pa kad uzmemo u obzir sulude odluke Vlade FBiH , misljenja sam da je budzet trebalo okrenuti na dvije strane a to su poljoprivreda i privreda , cak i na ustrb nekih infrastrukturnih projekata, a da negovorim na ustedama unutar opcinskih sluzbi. Mislim da u opcinskim sluzbama ima prostora za ustede , koje nebi imale za posljedicu smanjenje plata opcinskim sluzbenicima. Ono sto me posebno cudi jeste 50.000 KM JU Sportsko-rekreativni centar , kao i   odredjeni iznos ( nisam siguran u iznos) NTV JATA, pa onda lovacko udruzenje itd…. Veoma rastrosan budzet nema sta , pa nek nam je dragi Bog na pomoci.

Nezaobilazna tema je bila i formiranje Vijeca MZ G. Hrgovi , koja ce kako mi se cini izazvati dosta polemike i dosta dokazivanja . Kao sto sam vas upoznao na 5. Sjednici OV bilo je dosta polemike oko toga . Ali sam i danas na kolegiju iznio svoje cudjenje i razocarenje u vladajucu stranku , koja je po meni , dobila punomoc od HDZ-a da ga moze zastupati na Sjednicama OV. Danas sam upoznat od Nacelnika da je u opcinu dolazila delegacija iz Federacije da izvrsi pritisak na Nacelnika te da se udovolji covjeku koji nije ni predsjednik OO HDZ Srebrenik. Sve me to pomalo cudi jer odluka o formiranju Vijeca MZ je vec donesena , pa mi nije jasno kome je u opcini stalo da ima ovoliko problema oko formiranja vijeca MZ. Medjutim, sustina problema je u tome sto NSRzB je postala simpaticna ljudima kako svojim radom tako i svojim pokusajima da nasa opcina brzim koracima krene naprijed. Posto je 50 % MZ G. Hrgovi preslo u NSRzB , aktuelna vlast zajedno sa koalicionim partnerom su osjetili opasnost od ove , do juce , nepoznate stranke , te su se koalicioni partneri slozili da je bolje ubaciti ljude koji ce 4 godine selo G. Hrgove drzati u rasulu , pa ce se na kraju za sve okriviti NSRzB . Jos kad uzmemo u obzir da je NSRzB i u Seoni osvojila 42 % glasova , smatram da su ove moje sumnje opravdane. Sve ovo navedeno mi govori da ce tu biti jos puno posla , kao i angazovanja svih onih institucija koje mogu dovesti do rjesenja ovog problema , ali isto tako sam svjestan da ce ovaj problem iznijeti puno problema koje je mozda i bolje poceti rjesavati na vrijeme.