Srebrenik.NETwork

21. Sjednica OV Srebrenik

Tvrđava Gradina Srebrenik

21. Sjednica odrzana je 28.08.2010. godine i imala je 14 redovnih i 4 pridodate tacke dnevnog reda. Majzanimljivije tacke dnevnog reda bile su :
1. Razmatranje Izvjestaja o izvrsenju budzeta opcine Srebrenik za period 01.01 do 30.06.2010. godine.
2. razmatranje Odluke o dodjeli pomoci gradjanima i pravnim licima koji su pretrpili stete djelovanjem prirodne nepogode od poplave i klizanja i slijeganja zemljista u junu i julu mjesecu 2010. godine.
3. Razmatranje Nacrta Programa utroska sredstava za novcane podrske u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Prije pocetka ove sjednice ispred GDS-a, BPS-a i Narodne stranke Radom za Boljitak ja sam procitao prosvjedno pismo za NE rad Predsjedavajuceg OV Srenremik , kao i za NE rad Sekretara strucne sluzbe OV Srebrenik. Naime misljena smo da materijale koje dobijamo , ne dobijamo na vrijeme kako bismo ih mogli kvalitetno prouciti. U posljednje vrijeme postala je praksa da nam se pred samu Sjednicu vijeca servira po 5 – 6 tacaka dnevnog reda tako da smo u nemogucnosti kvalitetno iznijeti svoje misljenje. Osim toga ja sam uputio dvije inicijative , odnosno ponovio sam inicijativu od 28.04.2010. godine ,a koja se tice proglasenja industrijskih zona na podruciju nase opcine, a na koju nisam dobio nikakav odgovor. Druga inicijativa koju sam podnio tice se Konkursa koji su objavljeni u tri OS na podruciju nase opcine , a u kojima su vidljivi tragovi kriminalnih radnji i koristenja polozaja. U toj inicijativi trazio sam da se Vijece ocituje o tome , da uputi ostar prigovor Ministrici obrazovanja i da se ti Direktori sklone sa mjesta na kojima su sada ( osim sto su konkursi objavljivanji u dnevnim novinama kojih nema na podruciju naseg kantona , dalja njihova procedura je bila jos kriminalnija). Ono sto me istinski iznenadilo i razveselilo je to sto je SDA podrzala tu inicijativu.
Pored ove dvije inicijative postavio sam i par pitanja. Prvo pitanje se ticalo sredstava za sklonista. Naime , svi mi koji napravimo kucu ili poslovni prostor bez sklonista moramo platiti 0,1% od ukupne vrijednosti projekta ( u drugim opcinama je to 0,003 %) , a opcina je kao za ta sredstva duzna obezbijediti sklonista. Ja nisam nikad vidio ni jedno izgradjeno skloniste , pa sam samo pitao gdje idu te pare.
Drugo pitanje postavio sam u vezi asfaltiranja puteva na podruciju nase opcine , gdje sam trazio da mi se da podatak sa kim smo zakljucili ugovore o asfaltiranju ( ako ga uopste i bude ) , na podruciju nase opcine u ovoj budzetskoj godini, i
Trece pitanje sam postavio nasem Nacelniku i pitao ga kako misli realizovati sve ove infrastrukturne projekte kad ce nas uskoro napustiti i nije li ova njegova kandidatura za visi nivo vlasti samo bijeg od problema.

Kada smo poceli drugu tacku dnevnog reda , cini mi se da sam nazalost bio u pravu. Naime ostvareni budzet u prvih 6 mjeseci iznosi 3.433.972,74 KM( planirani budzet za 2010 godinu , iznosi 11.133.000,00 ). Mislim da veliki broj infrastrukturnih projekata nece biti realizovan , a i da ce opcina zapasti u veliku krizu sa novcima i bojim se da ce i egzistencija same opcine biti dovedena u pitanje.Na samom Vijecu sam govorio da je moralo do ovoga doci jer mislim da je pogresno vodjena ekonomska politika. Inace , kod nas se ekonomska politika uglavnom bazirala na punjenje budzeta iz zeljisnih renti i uredjenja zemljista . Nikakva se paznja nije posvecivala Javnim Ustanovama , koje moraju postati profitabilne i puniti budzet. Mora biti jasno da JU Dom zdravlja i JU Apoteka imaju promet koji je veci od ukupnog budzeta nase opcine , a ostvaruju dobit manje od 2.000,00 KM. Ta pogresna politika usmjerena je i prema privrednim subjektima na podruciju nase opcine. Opcina nema nikakav program za pomoc privrednim subjektima, niti sta poduzima po tom pitanju.

NASTAVIT CE SE……..