Srebrenik.NETwork

14 Sjednica OV Srebrenik

Tvrđava Gradina Srebrenik

Ova sjednica OV odrzana je 30.12.2009.godine i iskljucivo je sluzila kako bi se usvojio rebalans budzeta za 2009 godinu, koji je porastao za nevjerovatnih 2.000.000,00 KM i to za 15 dana. Da li je on stvarno porastao ili je ovo ucinjeno da se ovaj dokumenat moze koristiti u nastupajucoj predizbornoj kampanji to cemo jos da vidimo. Ja licno mislim da je ovo ucinjeno samo radi predizborne kampanje te da je ovaj rebalans totalno nerealan i da mi zapravo tek sad neznamo koliki nam je budzet u stvarnosti.Ilustracije radi nas budzet je do 15.12.2009.godine iznosio 8.388.574,03 KM , a sa 30.12.2009.godine 10.380.970,83 KM, pa se mi svi pitasmo odakle dodje tih 2.000.000,00 Km za 15 dana. Inace na sjednici je bilo ukupno 11 tacaka dnevnog reda. Najvise paznje privukle su tacke o rebalansu budzeta kao i o bezbjedonosnom stanju na podruciju nase opcine. Tacka o bezbijednosti je “vandredno” dosla u dnevni red jer se bezbjedonosna situacija naglo pogorsala u Srebreniku. Oko ove tacke Edo Karic nas je informisao o stanju i polozaju PS Srebrenik, na sto je bilo mnogo sugestija i prijedloga , pa se nadam da ce neke od tih sugestija biti i usvojene. Ponovo je na dnevni red doslo i pitanje radnog vremena ugodtiteljskih objekata , te je i to pitanje rijeseno na taj nacin sto se nova godina izuzima od odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata , sto bi rekli tu noc mogu raditi do 6 ujutro i pjevat do mile volje, a neka je tako i treba a i u pitanju je samo jedna noc. Bilo je govora o izboru lica za obavljanje poslova zajednicke komunalne potrosnje i zimske sluzbe( izabran je JKP 9 septembar) , najvise polemike  bilo je  oko izbora kooperanata za obavljanje ovih poslova, pa je na osnovu toga skrenuta paznja JKP da ubuduce ne podlijeze uticajima i za kooperante nebira nestrucne i mehanizacijom nedorasle firme i osobe. Razmatran je i prijedlog rada Opcinskog nacelnika za 2010 god . Ovo je jedan utopijski dokumenat, koji se u velikom dijelu nesprovodi , pa sam pokusao skrenuti paznju na to da je sve lijepo napisano jos samo treba sprovesti u djelo.

Ovdje se moram osvrnuti na svoje pisanje sa 13 sjednice OV gdje sam napisao da u budzetu za 2010. godinu stoji stavka da Općinska sluzba CZ treba potrositi na loz ulje 10.000,00KM, a da je u budzetu za 2009 bilo planirano 12.500,00 KM. Danas sam bio pozvan i receno mi je da je to pogresno , te da se vatrogasci griju na drva i ugalj ( sto je i tacno ) , ali ja i dalje tvrdim da u budzetu za 2010 godinu stoji stavka pod kodom 613213 (Loz ulje ), planirano 10.000,00 KM ( strana 21). Kako znam da je Gosp. sto me pozvao u pravu , pitam se koliko ima stotina hiljada KM zakukuljenih i zamuljanih u ovom dokumentu koji se zove budzet. Kazu doci ce revizija , ali oni koji znaju sta je revizija znaju da revizija nije inspekcije te da on iako sta ustanovi nista se nece desiti.

Zelim da se osvrnem i na moj izbor za predsjednika Partnerske grupe koja ce raditi zajedno sa Općinskim razvojnim timom i UNDP agenciji na izradi strategije razvoja opcine Srebrenik. Ja sam se ovoga prihvatio jer smatram da Strategija razvoja jedne opcine je veoma vazan dokumenat i da on (ukoliko se sprovodi) moze dovesti do brzeg razvoja opcine i mora dovesti do izgradnje i realizacije opste korisnih projekata. Prihvatio sam se i iz razloga sto je ORT ( opcinski razvojni tim ) , po meni , sastavljen od ljudi koji nemaju viziju , a nemaju ni smjelosti predlagati i gurati projekte koji ce Srebrenik uciniti pravim gradom. Neka mi ne zamijeraju oni koji se nalaze u toj grupi ( radi se o 7 clanova i svi su budzetski korisnici ) , i uglavnom se zadovoljila politika. Mislim da je 10 godina puno ( startegija se radi za period 2010 – 2020 ) i da mi nemamo vremena da se politika mijesa u dobre i korisne projekte za sve nas. Ono sto mi moramo je to da se svi trebamo uljuciti u izradu strategije razvoja nase opcine i da moramo natjerati izvrsnu vlast da u svaki budzet ukljuci sto vise projekata iz strategije razvoja nase opcine.