Tvrđava Gradina Srebrenik

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić posjetio Srebrenik

Nekadašnji predsjednik Hrvatske i dragi prijatelj Bosne i Hercegovine Stjepan Mesić, jučer je, na poziv općinskog načelnika Osmana Suljagića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća dr. Ibrahima Zukića,  posjetio općinu Srebrenik. Uz velike mjere sigurnosti i jako obezbjeđenje, pred više stotina građana Srebrenika, Mesić je dočekan na ulazu u šetalište Alije Izetbegovića, gdje je položio cvijeće poginulim pripadnicima Armije BiH i HVO-a iz rata 1992-1995. godina, a potom i na spomen-kosturnici u parku poginulim pripadnicima NOR-a 1942-1945. godina. Potom je izašao pred brojne novinare, te ovako pojasnio svoj odnos prema BiH kao nekadašnjeg predsjednika Hrvatske i vječnog prijatelja naše države. – Ja sam se uvijek zalagao za cjelovitu Bosnu i Bosna to prepoznaje. Istina ima i onih koji su mislili da se ratom mogu ostvariti neki drugi ciljevi. Ali, ja ih moram razočarati.

Zurlaši su na svečan način dočekali Mesića

Stjepan Mesić:-BiH će ostati jedinstvena država a građani BiH će dogovoriti njen unutrašnji ustroj

Bosna i Hercegovina će ostati jedinstvena, dakle jedna država, a kakva će unutarnja struktura biti, to će sami građani Bosne i Hercegovine riješiti. Međutim, sigurno je da nema nikakve mogućnosti, koliko god se ko zalagao, da bilo koji dio Bosne i Hercegovine izdvoji iz nje. Mesić je stigao u Srebrenik i u BiH u najvećem jeku predizborne kampanje, koja se osjeti na svakome koraku, a građanima BiH je poručio: – Ja se nisam došao kandidirati u Bosnu i Hercegovinu, meni je bilo dosta biti na čelu dvije države. Prvo Jugoslavije te potom deset godina na čelu Hrvatske. Ali, ono što bih mojim prijateljima u BiH rekao, dakle svim onima kojima BiH leži na srcu, neka se na izborima opredjeljuju za one programe i za one ljude, koji su se dokazali i koji sigurno imaju snage da ostvare ono što obećavaju. Dakle, da izbori ne budu popis stanovništva tj. nacionalni i vjerski popis, nego da glasaju prema timovima, prema ljudima koji su garancija da će BiH ostvariti napredak. A, to je ulazak BiH u NATO i EU. Predstavnike „sedme sile“ je zanimalo je li Mesić od svoje posljednje posjete primijetio ikakav napredak, kako u Srebreniku, tako i u BiH, na što je on odgovorio: – Mi koji rjeđe dolazimo u BiH, mi sigurno vidimo napredak u ovoj zemlji. Jer vi koji ste zaokupljeni svakodnevnim poslovima, vi to sigurno ne uočavate. Jer kaže se da čovjek ništa ne vidi u šumi, ako nije izvan šume. Tako je i ovdje.

Stjepanu Mesiću je priređen srdačan doček u Srebreniku

Mislim da onaj koji danas dolazi u BiH, ali posebno ovdje u Srebrenik, vidi koliko je iskoraka napravljeno. Nije samo jedan iskorak, nego puno iskoraka, kazao je za kraj Mesić. Potom je prošetao Trgom Alije Izetbegovića, gdje su ga dočekali mališani u narodnoj nošnji, uručivši mu cvijeće, nakon čega su uslijedili zvuci zurli i bubnjeva, a Mesić je na duhovit način dočekao muzičare, nakon čega je s jednog skinuo fes i stavio ga sebi na glavu, što je izazvalo veliko oduševljenje građana. Novinarima se obratio i načelnik Općine Srebrenik Osman Suljagić koji je kazao: – Jako smo sretni i ponosni što nam je u goste stigao bivši predsjednik Hrvatske, gospodin Mesić.

S obzirom da smo se više puta sastajali dok je bio predsjednik Hrvatske, a ja sam bio i na njegovom oproštajnom ručku u Zagrebu, evo mi smo ga pozvali na uzvratnu posjetu, i zahvalni smo mu što se odazvao pozivu, kazao je načelnik Suljagić. Prilikom Mesićeve posjete Srebreniku,  bili su prisutni hrvatski konzul u Tuzli, Josip Juras, inače počasni građanin Srebrenika, zatim načelnik Tuzle Jasmin Imamović te bivši načelnik Općine Gradačac, Ferhat Mustafić. Stjepan Mesić je sa delegacijom ugošćen u restoranu „Metropol“, a zatim i u hotelu „Orion“ na Ormanici kod Mate Jurića, inače uglednog ugostitelja, gdje je i prije uglavnom odsjedao. Mesić je odranije poznat kao ljubitelj domaće „Viljamovke“ koju Mato lično sprema, dok se domaćin pobrinuo da bivšem predsjedniku Hrvatske i njegovoj pratnji pripremi i ostale domaće specijalitete.

Stjepan Mesić je sa načelnikom i predsjedavajućim OV-a Srebrenika položio cvijeće na centralno spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije BiH i HVO-a iz rata 1992-1995.g.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši