Tvrđava Gradina Srebrenik

BIHAĆ: Sve je spremno za doček prvog voza iz Sarajeva

Zahvaljujući građanskoj inicijativi pokrenutoj prije pet mjeseci na društvenoj mreži „Facebook“ za uvođenje redovne željezničke linije Sarajevo – Bihać – Sarajevo, te dogovoru direkcija željeznica Federacije BIH i Republike Srpske, nakon osamnaest godina iz Sarajeva će 16. septembra za Bihać krenuti prvi brzi voz čime će u novi red vožnje biti uvrštena nova redovna linija.

Po novom redu vožnje, brzi voz Sarajevo – Bihać – Sarajevo saobraćat će svakodnevno s polaskom sa sarajevske željezničke stanice u 13.57 sati i dolaskom u Bihać u 22.05 sati. Sa bihaćke željezničke stanice polazi u 22.55 sati a u Sarajevo stiže u 07.28 sati.

Premda je oko pet hiljada građana USK-a na „Facebooku“ podržalo inicijativu Nermina Stambolije,šefa Željezničke stanice Cazin-Srbljani i grupe željezničara za uvođenje brzog voza Sarajevo – Bihać – Sarajevo, vijest o uspostavi redovne željezničke linije na ovoj relaciji većina građana je primila s nevjericom. Njenu istinitost potvrdio je za RTV USK u telefonskoj izjavi Samir Kadrić, savjetnik generalnog direktora ŽFBH za informisanje, naglasivši kako su se nakon osamnaest godina prekida, te naglašene potrebe građana i privrede USK-a, stekli uvjeti za uspostavu direktne linije i konačno uvezivanje željeznicom Bihaća sa Sarajevom i ostalim gradovima BIH.

Svakodnevno će saobraćati jedan par vozova a kompoziciju će činiti troje kola, dvoje putničkih i jedna buffet-kola. Cijena vozne karte u jednom pravcu je 40 KM a povratne  64 KM. Tom prilikom bit će upriličen svečani doček prvog brzog voza u kojem će sa zvaničnicima ŽFBIH doputovati i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti FBIH. Tokom zimske sezone zbog nemogućnosti zagrijavanja više neće biti obustave putničkog saobraćaja na relaciji Bihać – Bosanski Novi – Bihać. Ovaj voz će tokom jeseni i zime redovno saobraćati jer će problem grijanja biti riješen. Dio troškova financiranja željezničkog putničkog saobraćaja mora snositi i Vlada USK-a. Ukoliko to Vlada financijski podrži, može se očekivati i uvođenje novih vozova i frekventniji opseg saobraćaja, kazao je  Samir Kadrić, savjetnik generalnog direktora ŽFBH za informisanje.

Svoju radost najavljenim dolaskom prvog brzog voza iz Sarajeva u Bihać nije krio pokretač inicijative Nermin Stambolija, koji je kazao kako su željezničari konačno uspjeli ostvariti zacrtani cilj da se Bihać željeznicom poveže sa Sarajevom.

Uspjeli smo napraviti nešto nemoguće jer nam mnogi na početku nisu vjerovali, kaže Stambolija.

Zbog nezaštićenih cestovnih prijelaza, brzi voz će saobraćati nešto više od osam sati jer je brzinu neophodno prilagoditi sigurnosti učesnika u saobraćaju. Stoga, građane i vozače prilikom prelaska preko nezaštićenih cestovnih prijelaza upozoravamo na pojačani oprez.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši