Srebrenik.NETwork

Bez ijednog glasa protiv usvojen Zakon o volontiranju FBiH

Tvrđava Gradina Srebrenik

Volonteri i volonterke Federacije napokon su dobili zakonsko rješenje prema kojem će im se volonterski rad u struci priznavati kao radno iskustvo.
Sa 45 glasova ZA, 1 suzdržan i nijednim protiv usvojen je Zakon o volontiranju FBiH na 12. sjednici Doma naroda Federacije.
Korištenjem najboljih EU praksi i najnovijih preporuka u području volontiranja, te stvaranjem povezanosti s potrebama i tradicijom volontiranja i volonterskih aktivnosti u FBiH dobili smo jedan moderan Zakon.

Njegova prednost mogla bi se gledati u više pravaca, jer se po prvi put definira šta je to volonter/ka, volonterstvo, kao i da se aktivnosti koje provode priznaju kao društveno korisne. Pored toga, organizatori volontiranja ne mogu biti profitne kompanije, kako bi spriječili zloupotrebu volontera/ki. U svemu ovome se ogleda širina ovoga zakonskog rješenja i što je najbitnije direktno potiče aktivizam mladih.

 

Zahvaljujemo svim organizacijama koje se bave volontiranjem na nesebičnoj podršci i zalaganju da volonteri i volonterke dobiju što bolje zakonsko rješenje.

 

(mladi.org)

Exit mobile version