Beograd / Vučić poručio Schmidtu: “Očekujem nepristrasan i izbalansiran pristup…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je iskazao stav da bi narodi u BiH  trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Vučić se jutros sastao sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Christianom Schmidtom i poručio mu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu.

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet RS u okviru BiH, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije, prenosi RTBN. 

U saopštenju se ističe da su Vučić i Schmidt razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Christian Schmidt je takođe izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji, navedeno je u saopštenju

Objava Beograd / Vučić poručio Schmidtu: “Očekujem nepristrasan i izbalansiran pristup…” pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

VSTV / Potvrđena odluka o smjeni Gordane Tadić

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na današnjoj sjednici Drugostepene disciplinske komisije izglasana je smjena Gordane Tadić glavne …

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima …