Bajka o Ohrdini

Jednom, u vrijeme ratova i poplava bila jednom jedna zaboravljena i komplikovana zemlja. U komplikovanoj i zaboravljenoj zemlji je sve bilo tako komplikovano da se jedan dio zvao Komplikacija, a drugi Mrska. Zaboravljenom zemljom je vladao sijedi, zaboravni kralj Ohr, pa su kraljevinu zvali Ohrdina. Kako je kralj Ohr bio jako zaboravan, u vladanju zemljom mu je najvise pomagao zli troglavi zmaj Troclan.

Troclan je bio neponovljivo zao zmaj. Svaka njegova glava posebno je voljela jedan dio Ohrdine, a jako mrzila preostala dva, pa Troclana niko nije volio, a ni Troclanove glave se nisu volile, i niko se u Ohrdini nije volio. Ni Troclanove glave se nikad nisu uspjele usaglasiti koji dio Ohrdine vole najvise, tako da su mrzili sva tri, ukljucujuci i njihove podanike.

Troclan je nagovorio zaboravnog kralja Ohra da stanovnicima Ohrdine nametne do tada nezapamcene poreze. Ohru se ovaj prijedlog svidio, jer je kralj Ohr bio rastrosan u svojoj zaboravnosti, pa su Ohrdani placali porez na zrak, koji su istovremeno morali zvati vazduh, porez na prasinu koju udisu, porez na sunce, porez na mjesec, porez na negrijanje, a najveci od svih je bio porez na neisplacene penzije.

U tako teskim uslovima Ohrdani su jedva sastavljali kraj s krajem. Novine, na koje se morao platiti posebni porez na citanje su bile pune prica o boljim vremenima, o tome kako se od vazduha i vode moze napraviti burek, i naucnim temama: posudi od susjeda da bi vratio komsiji i obrnuto, kako razbiti kasicu prasicu, a da djeca ne primijete, ponosno u redu za socijalnu pomoc, podstanar u nasoj garsonjeri, spavanje na plocniku – za ratne veterane, kad je prvi, a kad je petnaesti, feljton: dan i komad. Pisale su i o predskazanju, kako ce se pojaviti vitez mudre glave bez stita i maca u zutom autobusu koji ce svrgnuti Troclana, Ohra izlijeciti od zaboravnosti, te kako ce Ohrdani odahnuti i zivjeti u sreci i blagostanju.

Cekali su Ohrdani da se pojavi zuti autobus i u njemu vitez bez stita i maca, i bez konja, ali sa predskazanjem u lijevom dzepu iznosane viteske jakne. Autobusi su prolazili, crveni i plavi, poneki zeleni, ali zuti nikako da naidje. Ohrdani cekali, a vitez bez stita i maca, a i bez konja, zaglavio na klinici za dusevne bolesti u okolini Gornjeg Grada. U pijanstvu je, izgleda, pricao o prorocanstvu koje nosi u lijevom dzepu iznosane viteske jakne, pa su ga Troclanove uhode odali.

Polovni vitez, istina mudre glave, ali bez maca i stita, zavrsio je tako svoje putovanje ne ispunivsi prorocanstvo iz lijevog dzepa svoje iznosane viteske jakne.

A Ohrdani i do dana danasnjeg cekaju na prorocanstvo. Cekaju na stanici gradskih autobusa na jedan poseban, zuti, koji ce dovesti viteza bez stita i maca ali mudre glave. Cekaju i trpe.

Pogledaj i ovo

Spomenici NOB-a, putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu – dan treci

Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu i posjeta spomenicima NOB-a iz Drugog svjetskog rata.

Muzej Avnoja Jajce

Spomenici NOB-a, putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu – dan drugi

Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu. Spomenici NOB-a u Bosni i Hercegovini. Pogledajte drugi dan ove trodnevne reportaze.

Komentariši