Tvrđava Gradina Srebrenik

Sveti Stefan, grad-hotel


Navigacija: 1 2 >
Oznake:

Lokacija: Crna Gora
Datum: Utorak 26. Juli 2005.
Avanturisti: Adisa, Kristina, Čupo, Saša i Kristijan
Vrijeme: Ljeto, sunčano
Objekt: Grad-hotel

Istorijski dijelovi texta su preuzeti sa: www.budva.cg.yu

Iz Budve do Svetog Stefana najlakse je doci brodom. 5 € je povratna karta i ulaz na plazu. Dodatnih 6 € kosta ulazak u sam hotel. Nocenje je 1000 € po osobi, pa ko ima nije problem. Do prije 30 godina mjesto Sveti Stefan je u nasim krajevima najvise poznat kao lik sa rakijskog pribora: cutura, krigla i set casica. U danasnje doba to je mjesto simbol za elitni turizam, koji je dostupan samo ponekome.

Prema predanju, na ostrvu Sveti Stefan sagradjena je tvrdjava 1442. godine, kada je i naseljena prvim stanovnicima. Tvrdjava je bila opasana zidinama da bi se u njima mogle sklanjati porodice iz okolnih sela pred najezdom Turaka i gusara. Po legendi, naselje je nastalo poslije pobjede pastrovicevskog oruzanog odreda nad posadama turskih galija, a od zarobljenog plijena podignuta je tvrdjava, sa po jednom kucom za svako od dvanaest pastrovskih plemena. Na Svetom Stefanu, na terasi iznad ulaznih vrata, pastrovski sud je decenijama dijelio pravdu i rjesavao sporove, te ono, stoga, bjese nazvano “mjesto od pravde”.

Grad-Hotel je inace smjesten na jednom otoku, koji je uskim nasipom spojen sa kopnom.

Zbog svog pogodnog polozaja Sveti Stefan je bio trgovinski i saobracajni centar Pastrovica. Posjedovao je veliki strategijsko-trgovacki znacaj u vrijeme Mletacke republike i zive trgovine sa Venecijom. Mjesto lagano gubi znacaj krajem XIX vijeka, kada se stanovnistvo, mahom ribarsko, pocelo iseljavati. Potpuno iseljavanje izvrseno je 1955. godine, kada je ostrvo kompletno adaptirano i pretvoreno u najneobicniji “Grad-hotel” na svijetu. Ulice, zidovi, krovovi, fasade kuca, zadrzale su orginalni oblik, a unutrasnjost kuca dobila je najsavremeniji hotelski komfor. Danas je to najatraktivniji spoj prastarog eksterijera i najluksuznijeg enterijera na Mediteranu koji je namjenjen visokom turizmu.

Mnoge znamenite licnosti i drzavnici iz cijeloga svijeta dolazili su ovdje da uzivaju u carima neodoljive ljepote, medju njima i sovjetski kosmonauti, filmske zvijezde, prvaci u sahu i mnogi drugi.

Komentariši