Tvrđava Gradina Srebrenik

Stari grad Rijad

Zlatarski trzni centar. U ovoj zgradi su samo radnje koje se bave zlatom i dijamantima.
Zlato i dijamanti, unutra.
Svecani prilaz za velike zvanicnike.
Brizljivo pazene palme i trava.
U Arabiji se raskos i bogastvo obicno dokazuje fontanom.
Glavni trg. Do prije nekoliko godina tu su se izvrsavale kazne tipa: kamenovanje, odsjecanje ruke i sl.. Sad je to prebaceno na jedan sporedniji trg.
Zgrade oko trga.
Palme su na sve strane.
Prilaz utvrdjenoj palaci starog kralja. Sadasnji muzej.
Legendarno kamenje iza kojeg se skrivao kralj Saud pri preuzimanju vlasti.
Kula od pijeska :)
Jedan od tornjeva.
Kada je kralj Saud provaljivao kroz ova vrata zabio je koplje u njih. Vrh tog koplja se jos uvjek nalazi u vratima.
Unutrasnjost palace, hlad i mir.
Puske nosene tokom revolucije.
Tipicno oruzje Arapa na pocetku proslog stoljeca.

Navigacija: 1 2 3 >
Oznake: Zlatarski trzni centar. U ovoj zgradi su samo radnje koje se bave zlatom i dijamantima. Zlato i dijamanti, unutra. Svecani prilaz za velike zvanicnike. Brizljivo pazene palme i trava. U Arabiji se raskos i bogastvo obicno dokazuje fontanom. Glavni trg. Do prije nekoliko godina tu su se izvrsavale kazne tipa: kamenovanje, odsjecanje ruke i sl.. Sad je to prebaceno na jedan sporedniji trg. Zgrade oko trga. Palme su na sve strane. Prilaz utvrdjenoj palaci starog kralja. Sadasnji muzej. Legendarno kamenje iza kojeg se skrivao kralj Saud pri preuzimanju vlasti. Kula od pijeska :) Jedan od tornjeva. Kada je kralj Saud provaljivao kroz ova vrata zabio je koplje u njih. Vrh tog koplja se jos uvjek nalazi u vratima. Unutrasnjost palace, hlad i mir. Puske nosene tokom revolucije. Tipicno oruzje Arapa na pocetku proslog stoljeca.

Lokacija: Saudijska Arabija
Datum: Srijeda 02. Mart 2005.
Avanturisti: Kristijan i Hasan
Vrijeme: Ljeto
Objekt: Stari pustinjski grad

Rijad, kao i cijela Saudijska Arabija su relativno mladi. Ne tako davne 1902.godine Rijad je bio samo jedan gradic u pustinji. Njime je vladao kralj, ali njegova vlast nije sezala na cijelo arapsko poluostrvo. Grad je bio utvrdjen bedemima i otprilike je imao velicinu 500×500 metara. Situacija je bila otprilike takva da je svaki seik vladao svojom oazom, i Arabija je bila skroz razjedinjena.

Kralj Saud (po sadasnjim mjerilima kralj, ne po tadasnjim) je u zasjedi zajedno sa 60 konjanika sacekao tadasnjeg kralja Rijada sakriven iza stjenja. Kada je kralj krenuo u dzamiju na prevaru je uspjeo da ga ubije, da se uvuce u utvrdu i cijelu njegovu lozu smrtno pogubi, sinove, zenu, djecu i tako to. Kralj Saud je proglasen za novog kralja a 60 konjanika je dobilo pocasna mjesta. I dan danas u muzeju su na posebno mjesto ispisana sva njihova imena.

Kralj Saud se ispostavio kao jak kralj, pa je u naredih 20 godina osvojio cijelu arabiju, Meku, Medinu, Juznu pustinju, i sve okolo. Malo po malo napravio je Saudijsku Arabiju u granicama u kojima je danas poznata. I dan danas njegova loza vlada, ako se ne varam dobro njegov sin je na prestolju. Princevi vladaju regijama, a opet kraljeva rodbina vlada opstinama.

Posto im je istorija poprilicno nova, ima sacuvano dosta i predmeta i fotografija iz tog perioda. Smijesna slika je da za vrijeme prvog svjetkog rata kad po Evropi se naveliko ratuje puskama i sl. u Arabiji se ratuje macem i kopljima i poneka puska tandzara. Kod nas drugi svjetki rat naveliko, mi se ubijamo tenkovima i avionima, a Arapi i dalje jasu svoje deve i bore se macevima (ima malo vise pusaka tandzara).

Godina 1950. je velika preokretnica, Amerikanci prave prvo naftno postrojenje, osniva se ARAMCO. Godine 1955. vec su tu fotografije velikih luka, aerodroma, aviona i brodova. Arabija za nekih 10 godina postaje jaka i bogata, zahvaljujuci ogromnim nalazistima nafte. Ostalo je sve manje vise poznato 🙂

Stari dio Rijada je poprilicno sacuvan, tu im je glavna dzamija, veliki trg, vladine zgrade, zgrade vjerske policije, muzej i sl.. Stari pustisnji ambijent prevladava. Nije stari grad sacuvan u punom smislu ali tu se jos uvjek neki objekti izgradjeni prije mnogo stotina godina.

Dok sam bio tamo saznao sam da je princ Velid (a ko ce drugi) sadgradio identican grad Rijadu negdje u pustinji. Izgradjen je po planu kakav je bio prije 100 godina. Izgradjen je u turisticke svrhe.

Komentariši