Tvrđava Gradina Srebrenik

Arapska pustinja

Pustinjske staze.
Utabane staze na skretanju sa asfalta na pijesak.
Pocetak 2.000 km duge pjescane ravni.
Pijesak iz bliza.
Pustinjski zalazak sunca.
Nestvarni krajevi, kao na mjesecu.
Pustinja u predvecerje.
Autoput kroz pustinju prolazi pored buduce urbane sredine koja se vidi u daljini. Proces izgradnje placeva je u toku.
Udaljenost pustinje od autoputa.
Nepregledne ravnice.
Zalazak sunca nad pustinjskom ravnicom.
Ko kaze da u pustinji nema vode? Autoput vodi pored malih oaza.
Zalazak.
Zalazak 2.
Totalni zalazak.
Pustinju presjecaju samo autoputevi, elektricni ili vodovodni vodovi.

Navigacija: 1 2 >
Oznake: Pustinjske staze. Utabane staze na skretanju sa asfalta na pijesak. Pocetak 2.000 km duge pjescane ravni. Pijesak iz bliza. Pustinjski zalazak sunca. Nestvarni krajevi, kao na mjesecu. Pustinja u predvecerje. Autoput kroz pustinju prolazi pored buduce urbane sredine koja se vidi u daljini. Proces izgradnje placeva je u toku. Udaljenost pustinje od autoputa. Nepregledne ravnice. Zalazak sunca nad pustinjskom ravnicom. Ko kaze da u pustinji nema vode? Autoput vodi pored malih oaza. Zalazak. Zalazak 2. Totalni zalazak. Pustinju presjecaju samo autoputevi, elektricni ili vodovodni vodovi.

Lokacija: Juzno od Rijada
Datum: Utorak 01. Mart 2005.
Avanturisti: Kristijan, Halid i Fare
Vrijeme: Vecernje
Objekt: Pustinja

Arapima je pustinja izvor zivota. Pustite ih u pustinju i to im je dovoljno da prezive. Nama ona djeluje bezivotna, nepristupacna, prevruca i nepotrebna. Njima je pustinja mjesto za zivot, mjesto za odmor. Mi imamo obicaj uzeti 2 sedmice godisnjeg i otici na more. Arpi uzmu dvije sedmice godisnjeg i odu u pustinju.

Putinju u Arabiji nije tesko naci. Prvi metar izvan urbanog grada vec pocinju pjeskoviti krajevi. Gradovi se grade u pustinjama. Lokalni biznismeni otkupe dio pustinje, pregrade ulicama, asfaltiraju, dovedu struju, vodu, rasvjetu i onda prodaju placeve.

U pustinju se moze ici naci svoj mir, a moze se ici i u turizam. Oko velikih gradova imaju posebno odvojene lokacije za ljude koji vole da vozaju dzipove po pijesku, motore, jasu kamile ili konje. Urbanizovano. Iznajmis jedno od ovoga i ozezi.

Nazalost nisam bio u prilici da provedem duze vremena na otvorenom i bilo je uveliko predvecerje. Ali sta je tu je. Bice bolje drugi put.

Komentariši