Tvrđava Gradina Srebrenik

Formula 2000

Prebrzi prolazak formule.
Krivina od 180 stepeni.
Prolazak ravnim dijelom staze.
Onaj koji je odustao.
"Gara�a".
Spori prilazak.
Pripremni krug.
Tribina sa gledaocima.
Formula iz bliza.
Prilazak majstorima.
Uparkirana zvijer.
Utrka u toku.
Na ravnom dijelu se ide par stotina km/h.
Ko skrece drugi upadne u valove.
Veliki repovi vode.
Srednji dio staze.

Navigacija: 1 2 >
Oznake: Prebrzi prolazak formule. Krivina od 180 stepeni. Prolazak ravnim dijelom staze. Onaj koji je odustao. "Gara�a". Spori prilazak. Pripremni krug. Tribina sa gledaocima. Formula iz bliza. Prilazak majstorima. Uparkirana zvijer. Utrka u toku. Na ravnom dijelu se ide par stotina km/h. Ko skrece drugi upadne u valove. Veliki repovi vode. Srednji dio staze.

Lokacija: Zadar, Hrvatska
Datum: Dan 27-28. Septembar 2004.
Avanturisti: Tina i Kristijan
Vrijeme: Ljetno
Objekt: Utrka formula na vodi

U sklopu svjetskog kupa Formule 2000 na vodi odrzala se utrka i u Zadru, na samoj gradskoj rivi. Bilo je 20 ucesnika iz raznih dijelova svijeta: Italija, Spanija, Brazil, Japan, USA, Hrvatska, Finska itd.

Utrka se odvija u vise disciplina: brzinska utrka gdje je cilj postici sto vecu brzinu, borba 1:1 na ispadanje i klasicna utrka kada svi krecu zajedno sa startne linije.

Formule su impresivne, idu po par stotina kilometara na sat. Staza je postavljena uz pomoc plutajucih lopti i sama staza je imala barem 3 krivine sa 180 stepeni. Zamislite formulu koja ide jedno 250km/h i okrene se na krivini u skroz kontra smijeru.

Da li je ovo opasno? Za publiku nije, ona je na tribinama. Vozacima nije lako. Pred mojim ocima na razdaljini od nekih 30m jedan se je bolid prevrnuo. Prenaglo je skrenio na 180 stepeni krivini. Formula se kotrljala po vodi nekih 30-40 metara i usput su joj otpadali dijelovi ukljucujuci i krov kabine sa vozacem. Spasioci su sredili situaciju na brzinu, vozac je bio priseban, izvukli su ga i pruzili mu medicinski pomoc. Tegljac je olupinu odvukao na obalu.

Ko je pobjedio nije ni vazno, shou je bio dobar. Utrke, koncert, manekenke, pice, hrana, sunce, ljeto i more. Jedini problem je bila guzva, dogadjaj je velika atrakcija i privukao je dosta dosta publike.

Komentariši