Tvrđava Gradina Srebrenik

Viteške igre

Pogled na dvoranu.
Jedan od zelenih vitezova.
Ispijanje supe bez kasike.
Pripreme za borbu.
Predstavljanje.
Stize vecerica, mozete uzeti koliko hocete.
Gadjanje mete kopljem sa konja.
Pozdravno mahanje poslije uspjesnog pogodka.
Zeleni u vodstvu.
Galopiranje.
Plavi vitez.
Mesak jede pile (bez noza i viljuske naravno).
Zeleni vitez baca dami cvijet. Cvijet se dobije nakon osvojene discipline.
Pripremen za borbu kopljima.
Atmosfera na nivou.
Borba kopljima.

Navigacija: 1 2 3 >
Oznake: Pogled na dvoranu. Jedan od zelenih vitezova. Ispijanje supe bez kasike. Pripreme za borbu. Predstavljanje. Stize vecerica, mozete uzeti koliko hocete. Gadjanje mete kopljem sa konja. Pozdravno mahanje poslije uspjesnog pogodka. Zeleni u vodstvu. Galopiranje. Plavi vitez. Mesak jede pile (bez noza i viljuske naravno). Zeleni vitez baca dami cvijet. Cvijet se dobije nakon osvojene discipline. Pripremen za borbu kopljima. Atmosfera na nivou. Borba kopljima.

Lokacija: Negdje u Spaniji
Datum: Subota 31. Maj 2003.
Avanturisti: Mesak i Kristijan
Vrijeme: Noc
Objekt: Dvorac sa viteskim igrama

Jedna od turistickih atrakcija u Spaniju su Viteske igre. Odrzavaju se u srednjovjekovnom dvorcu i to bas u namjenskoj prostoriji unutar dvorca. To je kao veliko igraliste sa tribinama. Podloga je od pijeska, jasu konje na sve strane, publika navija i tako to.

Prvo se prodje kroz cijeli dvorac, malo razgleda ambijent i dodje na boriliste. Tu se 4 tipa vitezova (zuti, zeleni, crveni i plavi) nadmecu za ruku princeze. Bore se u nekih 10 disciplina: gadjanje kopljem, sikirom, hvatanje maramice, borba macevima, borba sa kopljima (ono kad jurisaju konjima jedan na drugog), hvatanje zapaljivih stvari i sl.. U pauzama dvorska luda svira i pjeva.

Da publika ne bi bila previse ravnodusna tribine su podjeljene na 4 dijela po bojama. I gdje sjedis red je da za tog viteza (vitezove) i navijas. Da bi bilje navijao dobije se peceno pilo i krompir (naravno bez viljuski i nozeva da se docara atmosfera) i vina koliko god mozes da popijes. Naravno da nakon ovekve vecere mozes da navijas svim srcem 😉

Igre su zanimljive, pogotovo dijelovi kada se vitezovi bore macevima ili kopljima. Atmosfera fenomenalna, navijanje maksimalno, ljutnja kada protivnicki vitez vara, slavlje kada tvoj pobjedi.

Prestsva traje oko 2 sata, i zavrsava se disko atmosferom u predvorju hotela (muzika uzivo) i na kraju flamenko show. Uglavnom fenomenalno je sve. Nije ni skupo (vecera + viteske + disko + flamenko + razgledanje dvorca + prevoz) je oko 22 Eura. Tu ima mnogo turista iz svih krajeva svijeta, pa smo upoznali neke iz britanije, neke iz Amerike i neke iz Holandije.

Komentariši