Tvrđava Gradina Srebrenik

Trogir

Pogled sa brda na novi Trogir.
Apartmansko naselje sa dominantnom crkvom.
Trg na kome se prodaju slike.
Zvonik katedrale.
Rimski formum.
Spratovi.
Klasicni izgled trogirskih zgrada.
Tradicionalna muzika uzivo.
Juzni ulaz u grad.
Pogled na otok Ciovo.
Velika sargarepa.
Odbrambena tvrdjava.
Stara crkva.
Turisticke dzidzi-midzi stvari.
Niz zgrada.
Pristaniste za jahte.

Navigacija: 1 2 3 >
Oznake: Pogled sa brda na novi Trogir. Apartmansko naselje sa dominantnom crkvom. Trg na kome se prodaju slike. Zvonik katedrale. Rimski formum. Spratovi. Klasicni izgled trogirskih zgrada. Tradicionalna muzika uzivo. Juzni ulaz u grad. Pogled na otok Ciovo. Velika sargarepa. Odbrambena tvrdjava. Stara crkva. Turisticke dzidzi-midzi stvari. Niz zgrada. Pristaniste za jahte.

Lokacija: Trogir
Datum: Srijeda 30. Juli 2003.
Avanturisti: Adisa, Sead, Cupo, Tina i Kristijan
Vrijeme: Ljetno
Objekt: Stari dalmatinski grad

Trogir je jedan od najstarijih hrvatskih gradova. Star je barem 5000 godina, a mozda i vise. Stari dio grada je smjesten na poluotoku. Nekad prije su bile zidine okolo koje su ga stitile od napadaca. Od odbrambenih stvari danas je tu samo stara tvrdjava u kojoj se odrzavaju pozorisne predstave, kino projekcije ili neka druga kulturna okupljanja.

Poluotok je nastanjen milenijumima i slobodnog prostora vise nema. Sve ulice su uske, zgrade jedna uz drugu. Ovo gradu daje neku osobitu car. Sve je u starinskom dalmatinskom stilu, kamen, karakteristicni prozori sa skurama, obli crijep, miris ribe, ugodna muzikica.

U gradu se nalazi dosta sadrzaja koji privlace turiste: dva muzeja, samostan, tvrdjava, katedrala, luka, restorani lokalnih jela, savremeni kafici, diskoteke, korzo sa palmama, pristaniste za jahtje, hoteli. Najvrjednije od svega je sto grad pruza izolaciju od buke i prijatnu smirenost. U starom dijelu grada se ni sa motociklom ne smije proci.

Na svakom trgu je basta za odmor, sa prigodnom muzikom. Negdje je tehno, negdje rock & roll, negdje je jazz uzivo, negdje je tradicionalna muzika uzivo. Kafici koji opsluzuju baste su slozni oko muzike i svako vece drugi kafic je nadlezan za muziku. Tako je izbjegnuta buka.

Plaza ne postoji u starom dijelu grada, ali na udaljenosti od 300 metara od gradske jezgre se gradi gradska plaza. U blizini je plaza Medena sa svim turistickim atrakcijama. Drugi izbor je preko mora. Na otoku Ciovu se nalazi bezbroj razlicitih tipova plaza: urbane, divlje, sa plitkim ili dubokim ulazom, kamene, pjescane. Trogir i otok Ciovo su spojeni pokretnim mostom.

Komentariši