Tvrđava Gradina Srebrenik

Jezera u Lukavčiću

Strma obala.
Malo smo se i okupali.
Lokalni stanovnici pecaju ribe.
Pogled na kupaliste.
Sa druge strane jezera.
Riba "klijen" je ovdje cest ulov.
Prednji dio jezera.
Zelenilo do same vode.
Mocvarni dio.
Mocvara i trstika.
Nanosi smeca u prvom jezeru.
Zagadjeno jezero.
Preko smeca do jezera.
Panorama.
Pola jezera je zatrpano smecem.
Spoj dva jezera.

Navigacija: < 1 2 3 4 >
Oznake: Strma obala. Malo smo se i okupali. Lokalni stanovnici pecaju ribe. Pogled na kupaliste. Sa druge strane jezera. Riba "klijen" je ovdje cest ulov. Prednji dio jezera. Zelenilo do same vode. Mocvarni dio. Mocvara i trstika. Nanosi smeca u prvom jezeru. Zagadjeno jezero. Preko smeca do jezera. Panorama. Pola jezera je zatrpano smecem. Spoj dva jezera.

Lokacija: Jezera u Lukavcicu.
Datum: Nedjelja 08. Juni 2003.
Avanturisti: Sead i Kristijan.
Vrijeme: Suncano.
Objekt: Jezera.

Analizirajuci jednu detaljnu vojnu mapu nasli smo da u Lukavcicu postoje 4 jezera. Sad se moze reci da su to cetri bivsa jezera.

Lukavcic je, takodje, bivse selo koje se nalazilo zapadno od Marica. Marici su zapadno od Mramora. Najlakse je doci autom, kroz Mramor, u Marice, uparkirati i preko brda preci pjeske oko kilometar. Lukavcic je bio naseljen prije 50 godina. Povrsinski kop koji je tu otvoren je pokrenio migraciju stanovnista i sve ih raselio. Oni malobrojni koju su preostali su odselili za vrijeme rata.

Povrsinski kop je davno davno preselio sa ovog mjesta. Iza njega su ostala cetri prekrasna jezera. Netaknuti ljudskom rukom deceniju-dvije uklopili su se u okolnu prirodu. Oko jezera je mala sumica i livade, jezera su naseljana jezerskim zivotinjama, kilometrima okolo nema ljudi. Svako jezero je svog oblika, a srednje je najcudije. Ima oblik kifle. U globali nisu mnogo velika, oko 100 metara je precnik veceg jezera.

Sead i ja smo zadali sebi ambiciozan plan: Da dodjemo do jezera pjeske iz Tinje, preko brda i suma, slijedeci orjentire sa mape, potoke i velika uzvisenja. Vazdusne linije je to oko 6 kilometara, ali prakticno smo pokazali da se treba oko 3 sata pjesaciti do tamo. Teren je nepristupacan uglavnom. Sumski putevi mnogo krivudaju.

Hodajuci planinom uvidjeli smo veliku ekolosku katastrofu. Drzavne sume izmedju Tinje, Dobrnje, Mramora, i Smoluce su srubljene sa zemljom. Hektari i hektari prijeratne sume vise ne postoje. Erozija hvata brda, usjecima teku bujice vode samo u sezoni kisa. Potoci koji su nekad stalno tekli vise i ne postoje. U razgovoru sa jednim cicom na koga smo naletili smo saznali da se u opstini Srebrenik za male pare moze odkupiti 10 duluma suma, to se onda za mjesec dva sravna sa zemljom, pa se odkupi sledecih deset duluma. Nekontrolisana sjeca! Rezultat je vidljiv, kilometri i kilometri panjeva. Prije rata tu se prostirala ogromna suma sa svojim bogatstvima, zivotinjama, potocima.

Pogleda sa brda na jezera je fenomenalno dobar. Tacno se vide njihove pozicije i oblici. Uzvisenje sa koga smo se spustili do jezera je barem 200 metara nadmorske visine vise od jezera.

Iz bliza smo uvidjeli jos jedno razocarenje. Prva dva jezera su unistena smecem. Opstina Lukavac je od jezera napravila deponiju! Kamionima se dovozi smece a bager ga sistematski gura u prvo jezero i zatrpava ga. Drugo jezero je vec uhvatilo smece doneseno ljudskom rukom ili vjetrom. Trece i cetvrto je jos uvjek cisto.

Loklano stanovnistvo (Mramor i Marici) znaju dugo za ova jezera i koriste ih za kupanje i ribolov. Na obali jezera smo zatekli oko 20 ljudi. Kazu da se prije smeca ovdje okupljalo i po stotinu ljudi, djece.

Nazalost, dok ovo pisem, ova jezera su vec bivsa jezera. Preko jeseni 2003. godine rudnik Mramor je pruzio novi podzemni hodnik koji bas prolazi ispod ovih jezera. Da bi se osigurali da im voda ne provali u jame jezera su zatrpana ;(

Komentariši