Jezera na Kopu - Sicki Brod

Jezera na Kopu – Sicki Brod – Bistarac

Jezero broj 1. Negdje na pola livade.
Pogled na drugo jezero.
Cesta je ujedno i brana.
Zaljev.
Trava je do same vode.
Sumica je sa druge strane.
Ovdje jezero kroz pukotinu tece u donje jezero.
Pogled iz coska.
Platforma za uzgoj ribe.
Stari camac.
Preko jezera ide staro telefonsko kablo.
Refleksija obale.
Pogled na krivinu. Tamo ima jo� 3 puta ovoliko jezera.
Pripreme za sijelo.
Pred zalazak sunca.
Obala.

Navigacija: 1 2 >
Oznake: Jezero broj 1. Negdje na pola livade. Pogled na drugo jezero. Cesta je ujedno i brana. Zaljev. Trava je do same vode. Sumica je sa druge strane. Ovdje jezero kroz pukotinu tece u donje jezero. Pogled iz coska. Platforma za uzgoj ribe. Stari camac. Preko jezera ide staro telefonsko kablo. Refleksija obale. Pogled na krivinu. Tamo ima jo� 3 puta ovoliko jezera. Pripreme za sijelo. Pred zalazak sunca. Obala.

Lokacija: Sicki Brod – Bistarac
Datum: Nedjelja 29. Juni 2003.
Avanturisti: Adisa, Sead, Cupo, Sasa i Kristijan
Vrijeme: Vece
Objekt: Jezera

Svi znamo da postoji veliko jezero na Kopu Sicki Brod. Znamo i da postoji jezero Bistarac, takodje nastalo na ostatku istog rudnika, ali rijetko ko zna da izmedju ova dva jezera ima jos barem 5 jezera. Neka od njih se mogu mjeriti po velicini sa Bistarcem.

Na jezera sam slucajno naisao i vracao sam se njima barem 5-6 puta te godine. Zavucena su malo. Tu nema okolnih sela, kilometrima okolo su napustena rudarska podrucja. Samo jedna cesta vodi do njih, razrusena i nepogodna za dolazak automobilom.

Osnovna karakteristika svih ovih jezera je da su spojena i prelijevaju se jedno u drugo. To daje cijeloj slici izrazitu ljepotu.

Najvece jezero od ovih ima na sebi izgradjenu jednu vikendicu, vjerovatnu vec godinama napustenu. Tu je i ostatak ribnjaka, plutajuca platforma, truli camac. Iz jezera se voda prelijeva u manje, donje jezero, a iz njega voda ide u glavno jezero na Kopu. Ostala jezerca su rastrkana okolo. Ima ih jos barem 2 ili 3. Ni jedno nije manje od 100 metara duzine.

Zivotinja u jezeru ima. Ribe nisu plasljive, hvatali smo ih u ruku. Toliko su izgleda kontakta sa ljudima imale.

Komentariši